Forskare undersöker om bävrar kan bära på harpest. Foto: Kjell-Erik Moseid

Forskare söker svar på om bävrar bidrar till harpestutbrott

Harpest har ökat stort i Västerbotten i år, trots ett dåligt gnagarår. SVT Nyheter Västerbotten rapporterar nu att forskare söker svar på om även bävrar kan bära på smittan.

Mer än dubbelt så många personer i Västerbotten har drabbats av harpest i år jämfört med förra året, enligt Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hittills i år har de tagit emot 50 bekräftade fall, samma siffra 2022 var 20, och smittspridningen ser ut att fortsätta. 

I cykler

– Vi ser att smittspridningen fortsätter i hög takt, det är en infektion som kommer i cykler. Vissa år blir nästan ingen smittad och andra år som nu så smittas många, men vi vet inte varför, säger Gunilla Persson till SVT.

Harpest, eller tularemi, orsakas av en bakterie som oftast bärs av gnagare, men även myggor kan sprida sjukdomen.

Bävrar studeras

Det som förbryllar forskare är att det är ett svagt gnagarår vilket i normala fall skulle minska smittspridningen. Förklaringen söks nu bland bävrar.

– I år har vi ett bottenår för smågnagare i länet, så det är förmodligen inte de som gjort att smittspridningen ökat. Vi är igång med en studie som undersöker andra förklaringar där vi bland annat tittar närmre på bävrar för att se om de kan bära på bakterien, säger Frauke Ecke, SLU, till SVT.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev