Det norska utbrottet av CWD bland vildrenar på Nordfjella har inte sitt ursprung i Nord-Amerika. Ny forskning visar på tydliga skillnader i sjukdomsförloppet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Forskare: ”CWD-smittan kommer inte från Nord-Amerika”

Utbrottet av CWD bland renar på Nordfjella i Norge har inte sitt ursprung i Nord-Amerika. Tidskrävande laboratorietester har visat på tydliga olikheter hos sjuka djur.

Allt sedan de första renarna diagnostiserades för CWD i Norge 2016 har spekulationerna pågått.

Hur kom sjukdomen till Norge, vem har fört in smittan?

En tes har varit att doftämnen tillverkade på urin från smittade hjortdjur i Nord-Amerika har spridits under hjortjakt i Norge.

 

Tydlig skillnad

Nu kan forskarna vid norska Veterinärinstituttet slå fast att smittan som drabbade norska vildrenar inte kommer från Nord-Amerika.

– Med den nya kunskapen är det lite som stödjer tidigare spekulationer om att skrantesjukan (CWD) i Nordfjella kommer från Nord-Amerika. Hur den har dykt upp i Norge har vi inte tillräcklig kunskap för att uttala oss om idag, säger CWD-koordinator Jörn Våge vid Veterinärinstituttet på webbsidan hjortevilt.no.

 

Alla renar skjutna

Renarna på Nordfjella har utrotats i ett försök att stoppa spridningen av sjukdomen. Forskningen visar också att de drabbade renarna har en form av CWD som smittar mellan djur, medans den form av CWD som drabbat älgar och en hjort i Norge kan vara en slumpmässig och åldersrelaterad förändring som drabbar enskilda djur i hög ålder.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev