Eftersöksjägare inom NVR måste gå en säkerhetsutbildning vart tredje år. Men någon uppdaterad utbildning är inte på plats, trots att den skulle ha varit klar i november.

Eftersöksjägare inom NVR måste gå en säkerhetsutbildning vart tredje år. Men någon uppdaterad utbildning är inte på plats, trots att den skulle ha varit klar i november. Foto: Martin Källberg

Försenad utbildning och oförändrad ersättning – stort missnöje bland eftersöksjägarna

Premium

Det jäser ute bland eftersöksjägarna. Missnöjet är stort med hur Polisen sköter sina åtaganden inom Nationella viltolycksrådet, NVR. Och Naturvårdsverket har inte lyckats få till stånd högre ersättningar, trots flera års klagomål.

Eftersöksjägare inom NVR måste gå en säkerhetsutbildning vart tredje år för att vara uppdaterade om trafiksäkerhet, vid trafikeftersök. Denna utbildning skulle ha uppdaterats i november 2020 men är fortfarande inte på plats.

– Vad gäller ersättning lämnade vi 2016 ett förslag som Naturvårdsverket inte såg som orimligt, men de skulle bara titta över det men sedan har inte det kommit längre. Var gång vi påpekar detta så skyller Naturvårdsverket på Polisen och vice versa, säger Niklas Ljungberg, länsansvarig eftersöksjägare i Halland, till Svensk Jakt.

 

Ingen giltig utbildning

Han har skrivit till Polisen och påpekat att eftersöksjägarnas säkerhetsutbildningar håller på att löpa ut och har frågat om jägarna ändå får åta sig trafikeftersök, trots att de inte har giltig utbildning längre.

Hanna Dittrich Söderman.

Hanna Dittrich Söderman. Foto: Naturvårdsverket

Hanna Dittrich Söderman, tidigare vilthandläggare på Naturvårdsverket och nu processledare för Nationella viltolycksrådet vid Polisen, har skickat ut information till eftersöksorganisationen om vad som gäller, och även svarat Niklas Ljungberg på hans mail.

Hon förklarar i utskicket att uppdatering pågår av webbutbildningen om trafiksäkerhet vid eftersök av trafikskadat vilt.

Den förväntades bli klar kring årsskiftet, men så har det inte blivit.

 

Inte uppdaterat

Hanna Dittrich Söderman skriver:

”Ingen kommer att bli blockerad eller avregistrerad i systemet om det är mer än tre år sedan man gick utbildningen, det kommer alltså att gå att få uppdrag och att jobba i systemet som vanligt. De som gått utbildningen för mer än tre år sedan kommer att få en inbjudan att genomföra den nya uppdaterade utbildningen då den är klar.
Den som önskar kan repetera sina kunskaper genom att genomföra den gamla utbildningen via Min sida/Testa dina kunskaper. Detta utbildningsmaterial är dock inte uppdaterat i alla detaljer.”

 

Förseningar

I sitt personliga svar till Niklas Ljungberg, som påpekat att tidsplanen för utbildningen inte hållits, skriver Hanna Dittrich Söderman:

”Jag håller helt med dig om att det hade varit bättre om vi hade haft bättre framförhållning och det finns egentligen inga bra förklaringar till varför vi inte har haft det. Jag har nu varit på plats i sex månader och gör så gott jag kan för att komma ikapp och ta tag i det som behöver göras. Listan på eftersatta områden är rätt lång och jag hoppas att det finns lite tålamod i organisationen och att vi på sikt får ordning och reda på saker och ting.”

 

Svårt med nyrekrytering

Niklas Ljungberg befarar att eftersläpningen vad gäller ersättning gör att nyrekryteringen av eftersöksjägare kommer att bli svår, på grund av att ersättningen är för dålig för de uppdrag som genomförs dygnet och året om.

Polisen manar till försiktighet vid viltolyckor

Men angående ersättningsnivåer hänvisar Hanna Dittrich Söderman till Naturvårdsverket, där hon tidigare arbetade med bland annat just översynen av föreskrifterna om ersättningsnivåer och kompetenskrav på eftersöksjägare:

”Jag vet att man har kommit så långt att det finns ett förslag på höjda nivåer framtaget och att det är förankrat med Trafikverket. En komplikation i sammanhanget är att Naturvårdsverkets föreskrifter måste beslutas någorlunda synkroniserat med att vi beslutar om översyn av regler på området och där ligger vi på Polisen också efter med arbetet med våra regler.”

 

”Fått dispens från Naturvårdsverket”

Det har dock hänt en del sedan mailväxlingen mellan Niklas Ljungberg och Hanna Dittrich Söderman, som ägde rum i slutet av november 2020.

– När det gäller säkerhetsutbildningen har vi fått dispens från Naturvårdsverkets krav om ny kurs efter tre år fram till kommande halvårsskifte. Vi hoppas att alla ska kunna erbjudas utbildningen så tidigt som möjligt under våren och kommer att informera om det så fort utbildningen är på plats. Vi vill ju väldigt gärna också att detta blir klart, eftersom säkerhetsfrågorna är det viktigaste även för oss, säger Hanna Dittrich Söderman till Svensk Jakt.

– Vi vet och förstår vilket jätteviktigt arbete jägarkåren gör åt Polisen med trafikeftersök, understryker hon.

 

Påverkas av upphandling?

När det gäller ersättningsnivån förtydligar Hanna Dittrich Söderman att den hänger ihop med Naturvårdsverkets föreskrifter, som kan komma att påverkas av regeringens förändring av jakt- och viltvårdsuppdraget och kommande upphandling av bland annat trafikeftersöksorganisationen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev