Snart kan det bli tillåtet för jägare att själva sälja vildsvinskött. Foto: Jan Henricson

Försäljning av vildsvinskött kan snart bli enklare

Livsmedelsverket presenterar nu ett förslag till förenklingar kring försäljning av vildsvinskött.
– En stor framgång, kommenterar Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Bo Sköld. Foto: Martin Källberg

– Genom förslaget som Livsmedelsverket nu presenterar tas ett första steg mot att jägarna får möjlighet att sälja vildsvinskött, vilket är mycket positivt, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Våren 2018 gick Jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund, LRF, fram med ett förslag till regeringen om att förenkla reglerna för försäljning av vildsvinskött. Därefter fick Livsmedelsverket i uppgift att tillsammans med olika aktörer ta fram ett regelverk för detta.

– Självklart har förbundet varit en aktiv part i den intressentgrupp som tillsammans med myndigheten har jobbat fram förslaget, säger Jägareförbundets Mattias Olsson som deltagit i arbetsgruppen.

 

Remissrunda

I förslaget som nu skickas ut på remiss finns många olika förslag på åtgärder som ska underlätta för vildsvinsköttet ska hamna på fler tallrikar, men även förslag som ska stimulera jakten.

– Vi konstaterar det finns förslag för subventionerade trikin- och cesiumprov och mycket annat. Men det absolut viktigaste är att myndigheten är positiv till att jägare får sälja kött direkt till konsumenter, säger Bo Sköld.

Svenska Jägareförbundet ska nu analysera Livsmedelsverkets förslag och svara på remissen, som ska vara inlämnad senast 28 oktober.

 

”Viktigt steg”

– Senast den 30 november ska regeringen få Livsmedelsverkets slutliga rapport. Därefter måste regeringen fatta beslut om en förordningsändring innan reglerna kan träda i kraft. Men detta är ett mycket viktigt steg som är taget i dag. Det är också en stor framgång för Jägareförbundet som varit den drivande parten genom alla år för att få till detta, säger Bo Sköld.

 

Förslagen i korthet

• För att få sälja vildsvinskött behöver jägaren genomgå en kortare (fyra timmar) utbildning.

• Den som gått utbildningen får en unik stämpel som ska säkra spårbarhet och livsmedelssäkerhet.

• De jägare som gått kursen hamnar i ett register som sköts av Livsmedelsverket.

• Jägaren får då sälja maximalt fem vuxna eller sju årsungar per år.

• Allt vildsvinskött ska vara trikintestat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev