Jägaren som blev skadad när han utförde ett eftersök på rådjur efter en viltolycka skadades allvarligt i axeln. Nu har han fått ersättning genom Polismyndighetens försäkring hos Kammarkollegiet.

Jägaren som blev skadad när han utförde ett eftersök på rådjur efter en viltolycka skadades allvarligt i axeln. Nu har han fått ersättning genom Polismyndighetens försäkring hos Kammarkollegiet. Foto: Martin Källberg

Försäkring fungerar – skadad eftersöksjägare fick ersättning

Premium

När eftersöksjägaren från Nässjö tog ett kliv upp på en raserad stenmur var olyckan framme. I mörker och på isigt underlag föll han och skadade axeln så allvarligt att det krävdes akut operation. Nu har han fått 52.000 kronor i ersättning från Kammarkollegiet genom Polismyndighetens försäkring.

Strax innan jul 2021 blev den nu 35-årige eftersöksjägaren utringd på en viltolycka på länsväg 931, vid Äng, väster om Nässjö. Klockan var vid 22-tiden, det hade frusit på och var nermörkt.

– Rådjuret hade legat på vägen men rest sig och försvunnit in i skogen. Det hade varit med flera djur vid tillfället och alla som hållit på med eftersök vet hur besvärligt det kan vara, berättar eftersöksjägaren som föredrar att vara anonym i Svensk Jakt.

Till sjukhus

Han hade bara hunnit några hundra meter in i skogen när olyckan var framme. När han klättrade upp på en stenhög, eller egentligen en raserad stenmur, med sin wachtelhund i spårlina i handen, halkade han och föll så olyckligt att axeln hoppade ur led.

– Jag tog emot mig med högerarmen och till att börja med trodde jag det rörde sig om en stukning och att jag skulle kunna fortsätta. Efter några minuter hade jag sådan värk att jag ringde till kontaktpersonen och sa att han måste skicka någon annan jägare i stället.

35-åringens bror kom och hjälpte till att få hund och utrustning ur skogen och inpackade i bilen innan det bar iväg till akutmottagningen.

Akut operation

På sjukhuset konstaterade man att axeln hade hoppat ur led. När läkaren dragit den rätt, röntgades området.

– Det visade sig att ledytan hade skadats, och det blev akut operation på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Sedan följde två månaders sjukskrivning innan jag kunde gå tillbaka till lättare arbetsuppgifter. Jag höll på att rehabträna till i augusti 2022, innan de sa att det inte gick att göra mer, berättar eftersöksjägaren.

Tar det försiktigt

Nu är han i stort sett återställd, men beskriver hur han är försiktig med att ta i när något tungt ska lyftas, och han tar det lugnare i skogen än tidigare.

– Jag känner inte mycket nu, utom en slags tyngd när jag suttit stilla länge, till exempel när jag haft armen vilande på mittkonsolen på bilen. Men helt klart är jag försiktigare än tidigare.

Eftersöksjägaren beskriver hur han fick hjälp av Polisens dåvarande regionansvarige för eftersök, Tommy Åkerberg, med att göra en tillbudsrapport på NVR, och hur han senare blev kontaktad av Kammarkollegiet, och att han då skickade in en ansökan om ersättning.

Fortsatt med eftersök

Efter sedvanlig handläggning fick han i slutet på mars i år besked om ersättning med sammanlagt 52.000 kronor, något som Smålands Dagblad var först att berätta.

– Det har fungerat bra med försäkringen, och även om det är svårt för mig att bedöma vad en skada som min är värd tycker jag att ersättningen är okej.

35-åringen har kommit igång med jakten igen, och har också fortsatt som eftersöksjägare. Något han tycker är viktigt, både för att hålla igång sig själv och sina hundar och för att göra en insats för att förkorta djurs lidande.

– Men om inte försäkringen fungerat, om jag inte fått en krona i ersättning, hade jag nog lagt ner det här med trafikeftersöken, säger han.

Tryggare jägare

Sören Hallin, som är ansvarig för eftersöksverksamheten inom Polisen i Jönköpings län, är nöjd med att Kammarkollegiet betalat ut ersättning till eftersöksjägaren.

– Det visar att Polisens skyddsansvar för eftersöksjägarna fungerar, och det ger en trygghet för jägarna när de är ute på sina uppdrag, säger han.

Enligt Hallin är det en säkerhet både för myndigheten och för jägarna att det finns en olycksfallsförsäkring som fungerar.

– Även om ersättningsnivåerna har gått upp lite står de inte i paritet med arbetsinsatsen, som till stora delar består av ideella insatser. Det är gott att veta att försäkringen fungerar. Händer det något så finns det ett skyddsnät, säger Sören Hallin.

Enskild och organisation

Enligt Jägareförbundets nationellt ansvarige för eftersöksverksamheten, Jesper Einarsson, är det mycket viktigt att försäkringsskyddet för eftersöksjägare fungerar.

Jesper Einarsson, Jägareförbundet. Foto: Jan Henricson

– Det är viktigt för den enskilde, och viktigt för organisationen. Både för att få de redan verksamma att stanna kvar och för möjligheten att rekrytera nya eftersöksjägare, säger Jesper Einarsson.

Han betonar att försäkringen endast gäller om olyckan inträffar under vad som definierats att ingå i ett NVR-uppdrag.

– Det är något som är viktigt för jägarna att ha med sig. Försäkringen gäller till exempel inte vid ett efterarbete då man lastar ett kadaver på en släpvagn. Om olyckan är framme vid ett sådant tillfälle behöver jägaren vara försäkrad på annat sätt, exempelvis genom medlemskap i Jägareförbundet, säger Jesper Einarsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev