Förre landsbygdsministern: S lägger sig platt för Åsa Romson

Enligt Eskil Erlandsson har regeringen möjlighet att stoppa nästa års vargjakt med hänvisning till sin nya utredning om vargen. Foto: Jan Henricson

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) sparar inte på krutet när han kommenterar regeringens utspel i vargfrågan:
– Det är beklämmande att ett stort parti som Socialdemokraterna lägger sig platt för ett litet parti som nästan har en religiös övertygelse att all jakt är av ondo, säger han.

Eskil Erlandsson är mycket besviken på regeringens beslut att återigen utreda vargförvaltningen.
– Det är fullständigt förödande när man återigen skapar oro och osäkerhet hos landsbygdsbefolkningen, nu när vi äntligen kommit igång med något som fungerar.

”En eftergift”
Enligt den förra landsbygdsministern har Socialdemokraterna lagt sig platt för Miljöpartiet i vargfrågan.
– Det går inte att tolka på annat sätt. Socialdemokraterna röstade ja till i stort sett hela propositionen En ny rovdjurspolitik i januari förra året. Nu, när vargförvaltningen har kommit igång och det mesta tyder på att det fungerar bra, lanserar man ytterligare en utredning. Det är självklart en eftergift till Åsa Romson och hennes parti, säger Eskil Erlandsson.
– Det är beklämmande att ett stort parti som Socialdemokraterna lägger sig platt för ett litet parti som nästan har en religiös övertygelse att all jakt är av ondo, fortsätter han.

Risk för jaktstopp
Erlandsson menar att det finns en risk att regeringen stoppar kommande vargjakter med hänvisning till att utredningen ska komma med nya förslag och att nya beslut ska tas.
– Jag hoppas innerligt att det inte blir så. Men regeringen har den möjligheten. Man kan visserligen inte ändra på riksdagsbeslutet, men eftersom det här regleras i förordning har man möjlighet att stoppa licensjakten genom att ändra i jaktförordningen, säger Eskil Erlandsson.
Erlandsson påminner om den uppmärksammade debatten i SvT i början av januari då en socialdemokratisk statssekreterare diskuterade vargjakt med miljöminister Åsa Romson:
– Då stod S tydligt upp för den gällande rovdjurspolitiken. Nu står man inte vid sagt ord, utan viker ner sig för Miljöpartiet.

Beklagar nedlagd utredning
Eskil Erlandsson initierade jaktlagutredningen, och sa så sent som i januari i en intervju med Svensk Jakt att han såg fram emot vad utredningen skulle komma fram till i form av en ny lagstiftning.
– Att man lägger ner utredningen när den kommit så långt är bara att beklaga. Vi skulle behöva en moderniserad lagstiftning. Dessutom finns det andra frågor i utredningen som behöver svar, fjälljakten och dubbelregistreringen bland annat, säger Eskil Erlandsson.
Regeringens argument för att skrota utredningen, att det inte finns pengar, ger han inte mycket för.
– I en statsbudget på många hundra miljarder kronor och med upp mot 5 000 anställda på regeringskansliet är naturligtvis ett sådant argument bara trams, säger Eskil Erlandsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev