Skyddsjakt på sex lodjur stoppas, tills vidare, av domstol.

Skyddsjakt på ett lodjur som jagar ren på Jovnevaerie samebys vinterbetesmarker förlängs fram till den 27 januari. Ett lodjur har redan avlivats i samma område. Foto: Mostphotos

Förlängd skyddsjakt på ett av två lodjur

I december fick Jovnevaerie sameby skyddsjakt på två rendräpande lodjur i sambyns vinterbetesområde i Jämtland. Ett av djuren avlivades, men försöken att hitta det andra lodjuret har misslyckats.

Därför får samebyn både utökat skyddsjaktområde och en förlängning av skyddsjakten fram till den 27 januari, i ett område mellan Landön och Rönnöfors. Beslutet ersätter tidigare beslut.

I området har Jovnevaerie 500-600 renar. Det är lite snö i området vilket innebär att renarna kan förflytta sig och sprida sig över ett stort område.

 

Lo och järv

Samebyn är oroad över att man kan hamna i samma situation som förra vintern då lodjur drev renarna högre upp på fjället. Där fanns det järv som också angrep och dödade renarna. Ett femtiotal renar dödades då av järv.

Länsstyrelsen ser ingen annan möjlighet än fortsatt skyddsjakt för att lösa problemet. Det utökade jaktområdet motiveras med att det med stor sannolikhet är det skadegörande lodjuret som också spårats utanför det tidigare jaktområdet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev