Jakttiden på grågås, bläsgås och sädgås omfattades av det nu stoppade beslutet. Foto: Kenneth Johansson

Förlängd jakttid på gås stoppad i domstol

Högsta domstolen i Frankrike sätter stopp för den förlängning av jakten på gås, som Svensk Jakt tidigare rapporterat om.

Regeringen i Frankrike beslutade nyligen att förlänga jakttiderna för flera gåsarter. 4.000 grågäss skulle kunna skjutas fram till sista februari, och jakten på bläsgås och sädgås förlängdes till 10 februari, i stället för 31 januari som under tidigare år.

Men nu har Högsta domstolen snabbehandlat ett klagomål från fågelskyddsorganisationen LPO, som hävdar att beslutet strider mot EU:s direktiv för jakt på flyttfåglar. Domstolen ger de klagande rätt. Jakten stoppas omedelbart.

– Det är obegripligt, säger Thierry Delefosse, direktör för Jägarfederationen i Somme, där tusentals personer jagar fågel vid engelska kanalen.

 

Stöd av kommissionen

Enligt Thierry Delefosse hade regeringen stöd av EU-kommissionen för att förlänga jakttiderna. Motivet är att gässen ställer till med skador på jordbruket i norra Europa. Men Högsta domstolen hävdar att det är de berörda länderna som måste vidta nödvändiga åtgärder.

– Vi kommer att gå till Europadomstolen med den här frågan, säger Thierry Delefosse.

 

Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist Frankrike

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev