När ryttarna upptäckte vargen flydde de, med vargen springande efter. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Förföljdes av varg under en ridtur

Premium

Lena Frankoni-Lindberg bor i Huaröd i östra Skåne. Just där det nybildade vargreviret Linderödsåsen håller till. På söndagskvällen förföljdes hon av en varg när hon var ute och red.

Marie Gadolin Publicerad 17 maj 2021 - 15:45

Lena Frankoni-Lindberg. Foto: Privat

– Vi var två stycken ryttare, vi har en speciell runda vi brukar rida och brukar stöta på mycket vilt. Vi har skojat om att så länge där är mycket vilt är där ingen varg. Men i går såg vi inget vilt alls. Vi kom skrittande när en av hästarna började bete sig väldigt konstigt. Hon blev orolig, tittade bakåt, stannade och snurrade runt, berättar Lena Frankoni-Lindberg.

Lena stannade hästen, tittade bakåt och upptäckte en varg på 20–30 meter bakom sig.

– Den började trava mot oss, hästarna blev jätterädda och vi satte full fart.

 

Vargen sprang efter

Ridvägen är ganska slingrig. Vargen sprang efter hästekipagen ett tag, men försvann ur synhåll. Lena och hennes kompis brukar rida runt ett kalhygge, men vågade inte fortsätta sin vanliga runda.

– Vi var rädda för att bli genskjutna av vargen och red ut på stora vägen i stället i full trav, vi ville bara komma hem.

Tankarna är många om vad som hade kunnat hända om en av ryttarna ramlat av.

– Jag är glad för att det inte var unghästen som uppmärksammade vargen utan den gamla på 19 år. Hade unghästen, som inte har riktig kontroll över sig själv än, sett den… då vet man inte vad som skulle kunna ha hänt, säger Lena Frankoni-Lindberg.

 

Inte skygga

Hon säger att hon inte vet så mycket om varg, utom att de ska vara skygga djur.

– De är inte skygga, de som är här, de är inne på folks gårdar. Det är för lite plats för dem här.

Nu kommer ryttarna inte längre att våga rida sin runda på kvällarna, utan det blir i stället på eftermiddagen. Och aldrig ensamma.

– Vi kommer också att vidta åtgärder på så sätt att våra hästar som snart skulle gå på bete dygnet runt, får stå inne på nätterna. Jag vill inte hitta shetlandsponnyn sönderbiten i hagen.

 

Många kommentarer

”Fy fan säger jag bara, ska man nu behöva vara rädd för sitt och djurens liv när man vistas i skogen”, skrev Lena på sin Facebook-sida på söndagskvällen, vilket ledde till en mängd kommentarer.

 

Vad säger du om de olika reaktioner du fått?

– Vissa är ju helt ute och cyklar, det är väl de som bor inne i städerna och inte ser vargen som ett problem. Man ska väl kunna känna sig trygg när man går eller rider i skogen, och inte behöva vara rädd för vilda djur. När jag flyttade hit fanns inte vargen här. Den har kommit nu.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev