Publicerad 23 augusti 2018 - 15:29

Foto: Mostphotos

För många björnar fälldes i dalaområde

29 björnar fick fällas i Dalarnas delområde 2 men redan tidigt på morgonen den andra jaktdagen hade 33 björnar skjutits.
Nu står det klart att överskjutningen inte får någon konsekvens för övriga dalaområdens tilldelningar.

I samband med att björnjakten avslutades i Dalarnas delområde 2 fick länsstyrelsen information om att ytterligare fyra björnar skjutits. Nu har myndigheten beslutat att de överskjutna björnarna inte ska räknas bort från tilldelningen i övriga jaktområden.

– Syftet med licensjakten är att förvalta björnstammen och nå de mål som vi har satt upp för både täthet och spridning av stammen. Vår bedömning är att vi lättare når vår måluppfyllelse om vi håller fast vid den ursprungliga tilldelningen, än om vi skulle dra av de björnar som överskjutits i jaktområde två från de andra områdena, säger Linda Vedin, vilthandläggare, länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

 

”Glapp i kommunikationen”

Hon säger vidare att myndigheten i sitt beslut redan tagit höjd för eventuell överskjutning.

– När det är många björnar som skjuts samtidigt blir det lätt glapp i kommunikationen. I det här fallet sköts de sista björnarna inom loppet av 45 min och jägarna är skyldiga att kolla av hur många som skjutits en gång i timmen. Vi har alltid säkerhetsmarginaler när vi bestämmer kvoter i licensjaktsbeslut bland annat för eventuella skyddsjaktsansökningar som kan komma in under året. Hur många björnar som skjuts ett år är också något som det sedan tas hänsyn till nästa år då möjligt uttag och kvoterna beräknas, fortsätter Linda Vedin.

 

Inget gehör för överklagan

Länsstyrelsen skriver även i sitt pressmeddelande att myndigheten inte kommer pröva den överklagan av björnjakten som lämnats in av Jägarnas riksförbund ”eftersom en enskild inte kan väcka fråga om utökad licensjakt”.

Länsstyrelsen Dalarna menar vidare att att det finns flera faktorer som kan ligga bakom den rekordsnabba björnjakten och nämner till exempel björnstammens täthet, jägarnas förberedelser samt den vana som finns att bedriva björnjakt i länet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Lindroth testar rakrepetrar

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram