Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

För få lodjur för licensjakt

Det blir ingen licensjakt på lodjur vare sig i Värmland, Uppsala eller Stockholms län. Fjolårets inventeringssäsong visade på för få familjegrupper.

Länsstyrelsen i Värmland kommer inte att ta beslut om lodjur i år. Detta då inventeringsunderlaget från förra året inte uppnår det antal familjegrupper som behövs för att kunna besluta om licensjakt.

Miniminivån för lodjur i Värmland är för närvarande elva familjegrupper. Fjolårets inventering (2019/2020) visade enligt länsstyrelsen på 6,5 familjegrupper.

 

Uppsala län

Från Länsstyrelsen i Uppsala län meddelar vilthandläggare Sebastian Olsson:

– Länsstyrelsen har inte fattat beslut om licensjakt efter lodjur 2021. Detta beror på att länet enligt den senast fastställda inventeringen ligger under länets miniminivå och förvaltningsnivå. Då hittades 8,5 föryngringar i länet och miniminivån för Uppsala län är 10.

Inventeringen av lodjur pågår fram till den sista februari, beroende på vilket resultat som den inventeringen ger kan det bli aktuellt med licensjakt 2022 i Uppsala län.

 

Stockholms län

Länsstyrelsen i Stockholms län har inte heller tagit något beslut om licensjakt efter lodjur. Anledning är även där att det inte finns utrymme för det utifrån inventeringsresultat och förvaltningsplan.

Förvaltningsnivån är där 5–7 familjegrupper och det senaste inventeringsresultatet var bara 2,5 familjegrupper.

Så blir lodjursjakten 2021

Mellersta förvaltningsområdets sammanlagda miniminivå ligger på 62 föryngringar, vilket för lodjur är samma sak som familjegrupper.

I övriga län som ingår i det mellersta förvaltningsområdet är tilldelningen i årets licensjakt som följer: Gävleborg 15 lodjur, Örebro län 2, Västmanland 4, Dalarna 5 och Västra Götaland 2.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev