Så här ser en varg som drabbats av skabb ut. Det här djuret avlivades i Forshed mellan Kramfors och Sollefteå. Nu härjar skabb också bland vargarna i trakterna av Rättvik i Dalarna. Foto: Edon Östlund

Så här ser en varg som drabbats av skabb ut. Det här djuret avlivades i Forshed mellan Kramfors och Sollefteå. Nu härjar skabb också bland vargarna i trakterna av Rättvik i Dalarna. Foto: Edon Östlund

Flera vargar angripna av skabb

Skabb härjar bland vargar i trakterna av Rättvik. En svårt skabbangripen varg har hittats död i ett dike. Fler har observerats och en skabbdrabbad varg har synts inne i samhället.

Jägare och viltvårdare är osäkra på hur de ska hantera saken. Från myndigheterna, polis och länsstyrelse, får de inga besked om hur de ska agera. Att med jaktetiken i ryggen avliva ett lidande djur är en sak, att i efterhand få handlingen bedömd ur juridisk synpunkt en annan.
– Jag kallar det för en form av biologisk rasism. Om en räv varit så svårt skabbangripen hade det inte varit något snack om saken. Den hade avlivats direkt och alla hade tyckt att det varit rätt. Nu handlar det om varg och då ska djuret lida, säger Bengt Stor, vice ordförande i jaktvårdskretsen i Rättvik.

 

Kal på bakkroppen

I slutet av januari hittades en skabbangripen varg död i byn Blecket, norr om Rättvik. Vid samma tidpunkt observerades en nästan helt pälslös varg på Dalsforsvägen vid Amungen, rapporterar dt.se.
Vargen som setts inne i Rättvik i början på veckan har flera kala partier. Bakkropp och bakben samt främre delen av bogen är skabbangripna. Huvudet såg däremot bra ut.
– Ingen vill ha en varg, än mindre en sjuk sådan, springande inne i bebyggelsen. Men det är flera saker att ta hänsyn till. I tätbebyggt område kan endast kommunjägare, polis eller länsstyrelsens personal skjuta, så det är inte för vem som helst. Om vargen påträffas utanför samhället måste jägaren göra en bedömning av hur illa däran den är, säger Bengt Stor.
Hur allvarligt är angreppet, hur mycket päls måste vara borta och hur sårig ska huden vara för att en avlivning ska bedömas vara korrekt? Har angreppet rent av börjat läka? Bedömningar och beslut som den enskilde jägaren måste göra inom några sekunder.

 

Många vargar

Bengt Stor är själv osäker på hur han skulle agera.
– Ur etisk synpunkt vet jag vad jag skulle göra. Ingen vill att ett djur ska lida. Men att det sedan ska bedömas om jag handlat rätt rent juridiskt gör att jag blir mer tveksam, säger Bengt Stor.
Av de informationer som han tagit del av tyder mycket på att det är fler vargar i trakten som drabbats av skabb. Den som hittades död tros ha ingått i en flock om tre djur, där man misstänker att alla har smittats. Utöver det kan det finnas fler skabbangripna vargar.
– Men det är svårt att säga. Vi har så mycket varg att det är omöjligt att hålla reda på dem. Att i ett sådant läge, när vargarna är så många och stammen är ständigt växande, hålla på som myndigheterna nu gör med djur som lider är inte vettigt, säger Bengt Stor.
Nu kan bara han och andra viltvårdare i Rättvik avvakta händelseutvecklingen. Nysnö har gjort att spår från den senaste observationen är borta.
– Vi får vänta och se. Vargen som visat sig inne i samhället eller någon annan skabbangripen varg lär dyka upp igen, säger Bengt Stor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev