Vissa gåsarter ställer till problem, andra har svaga stammar och är därför i fortsatt behov av hjälp, som till exempel fjällgåsen. Foto: Tom Svensson

Sex lyckade kullar av fjällgås har konstaterats i Arjeplogsfjällen. Foto: Tom Svensson

Flera lyckade häckningar av fjällgås

Det är ett bra år för fjällgåsen. Sex kullar har under sommaren konstaterats i kärnområdet i Arjeplogsfjällen i södra Norrbotten.

Projekt fjällgås är ett samarbete mellan Jägareförbundet, Stiftelsen Nordens Ark och Norrbottens ornitologiska förening, med länsstyrelsen i Norrbotten som koordinator. Det är ett av Sveriges äldsta artbevarandeprojekt, men det har under åren gått trögt med kläckning och lyckade kullar.

 

Skygga fåglar

Årets sex kullar i Arjeplogsfjällen är därför ett välkommet besked om att insatserna ger resultat. Antalet fjällgäss som rapporteras i Artportalen ökar markant, och fjällgäss dyker upp på nya platser när grupper av fjällgäss etablerar egna flygrutter.

Antalet fjällgäss har ökat under de senaste tio åren och våren 2021 skattades antalet fåglar till 120–140 fåglar. Populationen består idag till stor del av fåglar i ålder yngre än fem år, vilket är den ålder då de brukar genomföra sin första lyckade häckning.

 

Rävjakt effektivt

Projekt Fjällgås har identifierat åtminstone 25 etablerade par. Predationstrycket på nykläckta ungar är hårt, men riktad skyddsjakt på rödräv i Arjeplogsområdet har visat sig effektivt. Det har också gynnat fjällrävarna i området.

Projekt fjällgås

Projekt fjällgås har utvecklats till ett starkt samarbete mellan ideell och offentlig naturvård som dessutom engagerar ornitologer och naturvårdare utmed hela flyttvägen till Nederländerna och Tyskland. Arbetet med förstärkning av den svenska populationen fortsätter och sommaren 2021 kommer utsättningar att ske i två olika områden i svenska fjällen.

Källa: SLU, Artdatabanken

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev