Nu är tilldelningen klar inför licensjakten på lodjur i Jämtland. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Fler lodjur får skjutas i Jämtland

I Jämtlands län får licensjakt efter lodjur bedrivas inom sex av länets åtta jaktområden. Jakten omfattar totalt 24 lodjur.

Lodjursstammen i Jämtland har under de senaste åren långsamt sänkts ner mot länets nuvarande mål på 21 föryngringar, det vill säga 21 honor med ungar. Antalet föryngringar ligger fortfarande över målet. Förra året var tilldelningen 17 djur.

Syftet med beslutet är att genom licensjakten nå målet för lodjursstammens storlek i länet. Samtidigt är beslutet fattat med hänsyn till de övergripande, nationella målen för lodjursstammens utveckling.

– I vårt län är licensjaktens främsta syfte att minska de skador som lodjur orsakar rennäringen, säger Malin Larm, handläggare på länsstyrelsens viltfunktionen.

 

Singeldjur

Licensjakten kommer i år att innefatta sex av länets åtta områden för lodjursjakt. I område 4 och 6 kommer ingen licensjakt att genomföras. Skälet till det är att tillräckligt många föryngringar inte har dokumenterats i de områdena.

Inom område 2 kommer jakten att riktas mot singeldjur, det vill säga hanar men även honor som inte har ungar. Jakten omfattas därför av ett bakspårningskrav.

– Bakspårning är ett krav för att säkerställa att hona med ungar inte skjuts av misstag. Det är viktigt eftersom reproduktionen ska säkerställas i de områden där lodjuren är minst problematiska för rennäringen, säger Malin Larm.

 

Mindre justeringar

Jaktområdena för årets jakt är samma som i fjol, då några mindre justeringar gjordes jämfört med tidigare.

Varje jägare bör inför jakten försäkra sig om att denna vet var jaktområdets gränser går.

Information om hur många djur som återstår av tilldelningen i varje jaktområde, finns på en särskild telefonsvarare hos länsstyrelsen.

Informationen uppdateras minst en gång per dygn och alltid efter att ett lodjur fällts.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev