Familjegrupper (prick), revirmarkerande par (trekant) och övrig stationär (blå fyrkant). Data: Länsstyrelserna Karta: Viltskadecenter

Fler familjegrupper och par – senaste nytt om varginventeringen

Ytterligare några vargrevir har tillkommit i listan över aktuell inventering.

Den 1 mars uppdaterades listan över funna vargrevir i Sverige. Totalt har 65 stycken hittats, varav 38 konstaterats som familjegrupper.

Sedan den tidigare uppdateringen har det tillkommit revir i Södermanland, Örebro och Västmanlands län.

Inventeringen pågår till och med den 31 mars.

Varginventeringens olika definitioner

  • Familjegrupp. En familjegrupp vargar (består som regel av hane och tik och deras valpar. Oftast är det årsvalpar, men även valpar från tidigare kullar kan ibland finnas kvar. En familjegrupp kan även bestå av föräldrar med enbart valpar från tidigare kullar även om det är mer ovanligt. Några sådana familjegrupper brukar dock dokumenteras varje år i Sverige. Om en familjegrupp innehåller årsvalpar har en föryngring skett i reviret.
  • Revirmarkerande par. Ett vargpar som etablerat sig i ett revir, men som ännu inte fått valpar. I sällsynta fall kan ett vargpar följas av en tredje varg, till exempel ett syskon till någon av dem.
  • Övrig stationär med föryngring. Fall där årsvalpar dokumenteras, men där en familjegrupp enligt definitionen ovan, inte kan påvisas under vintern. Dessa föryngringar ingår i underlaget för beräkning av populationens storlek.

Källa: Viltskadecenter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev