Fjälljakten fortfarande i långbänk

Svenska jägare skulle få förtur till fjälljakten på statens mark. Men ännu har inte löftet infriats av regeringen. Det utlovade pennstrecket i fjälljaktsfrågan dröjer.

Svenska jägare ska ha förtur till småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen. Det var regeringens ambition när den i våras presenterade ett förslag till nytt regelverk. Flera remissinstanser kritiserade förslaget, som egentligen var tänkt att börja gälla den 1 april i våras.
Regeringen, med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i spetsen, drog tillbaka förslaget och har sedan dess suttit och klurat på en ny formulering av regelverket.
Sven-Erik Bucht har hela tiden under processen förespråkat en modell som gällde tidigare, innan 2007. En modell som innebär att svenska jägare har förtur till fjälljakten.

Sent svar med löfte om svar
Svensk Jakt skickade den 10 augusti ett mejl till landsbygdsministerns pressekreterare med en rad frågor rörande fjälljakten och hur långt man kommit med beredningen av ärendet.
I går, den 25 augusti, på självaste dagen för ripjaktspremiären fick vi svar. Men inte av ministern, utan av hans pressekreterare Kristian Brangenfeldt.
– Landsbygdsministern hälsar att det kommer ett förslag inom kort, och med inom kort avses någon gång under hösten och i vart fall innan årsskiftet, säger Kristian Brangenfeldt.
På frågan vad som orsakat att det tagit tid att utreda frågan får vi inget svar annat än att det bereds inom departementet.
Svensk Jakt har också bett om en kommentar av landsbygdsministern vad gäller naturbevakarnas larm om att fågelhundar tjuvsläpps i fjällen. Men någon kommentar har vi ännu inte fått.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev