Gråsälarna skrämmer i väg fisken och gör att den inte vill nappa på fiskarnas flugor. Men det är brist på säljägare i Sollefteå. Foto: Niklas Liljebäck

Fiskare efterlyser jägare som vill jaga säl

Premium

Sälarna frossar i lax och förstör fisket i Ångermanälven. Men inga jägare vill skjuta säl.

Enligt en fångstrapport från Nipstadsfisket har antalet fångade laxar i Ångermanälven fram till den 10 augusti minskat med hälften jämfört med samma tid förra året. Anledningen, menar fiskevårdsområdet, är att gråsälar har tagit sig upp ifrån havet flera mil därifrån. När maten tar slut i havet så söker sig sälarna efter laxen när den vandrar.

 

Fullbokat fiskeställe

Nipstadsfisket är ett populärt fiskeställe där det alltid är fullbokat.

Enligt Gunder Lidén, ordförande i Sollefteå fiskevårdsområde, beror det dåliga fisket sannolikt på att laxen blir bortskrämd av sälarna.

– Vi har haft mycket mindre fisk i år än tidigare år, det beror på att fisken störs. I stället för att simma hela vägen upp vandrar fisken tillbaka nerströms för att undvika att bli mat åt sälarna, säger han.

 

Får skjutas

Nu har fiskevårdsområdet begärt att få skjuta sälarna och fått det beviljat av myndigheterna. Men det finns inga intresserade säljägare att tillgå.

– Så länge inte kvoten på 2.000 gråsälar är full är det fritt fram att jaga sälen. Jag har försökt få tag i jägare men inte lyckats än, säger Gunder Lidén.

Därför efterlyser fiskevårdsområdet några säljägare som vill hjälpa till med jakten.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev