En finsk spets har attackerats av varg i samband med skogsfågeljakt i Värmland. Foto: Kjell-Erik Moseid & Ingemar Pettersson (varg i hägn)

Finsk spets attackerad av varg

Premium

Varg attackerade en finsk spets på onsdagsmorgonen. Hundföraren lyckades dessbättre avstyra attacken i sista stund.
– Vargen var jämsides med hunden och måttade med öppen mun mot hundens nacke, då jag vrålade till, berättar hundföraren.

Det hade gått bara några minuter på det första släppet för säsongen på jaktmarken som ligger norr om Filipstad och öster om Motjärnshyttan, när attacken inträffade.

– Jag hörde hur hunden skällde framför mig. Efter en kort stund flyttade det sig en liten bit och jag tänkte att hunden var osäker i sin markering. Men därefter blev det tyst och jag anade oråd, berättar jägaren som var ute med den finska spetsen.

– Hunden återvände mot mig och jag fick syn på den på cirka 30 meters avstånd. Jämsides med hunden stod en stor varg och måttade med öppen mun mot hundens nacke, då jag vrålade till. Vargen avbröt direkt och försvann med ett språng varifrån den kom, fortsätter han.

 

Utan skador

Den jaktprovsmeriterade spetsen klarade sig utan synliga skador.

– Jag såg bara lite saliv efter vargen på hundens ena ljumske, berättar jägaren.

Efter attacken tog han omedelbart sin hund i koppel och gick till bilen. Tidigare under jaktsäsongen har de jagat i Västerbotten. Premiärsläppet på hemmamarken i Värmland varade bara några få minuter innan det var över.

– Igår kväll åkte jag skogsbilvägarna i området och letade efter vargspillning, men jag såg ingenting.

Det finns heller inget känt revir i området.

– Men hela Värmland är fullt av varg och nu har vi dem här också. Det var en stor, vuxen varg som angrep hunden, berättar jägaren.

 

Flyttar på grund av varg

Han kommer nu att flytta från Värmland.

– Det finns ingen anledning att bo kvar här i glesbygden när jag inte kan släppa en hund i skogen. Jag flyttade hit för att kunna jaga med hund, nu går det inte längre. Jag kommer att flytta till vargfria marker i Norrland. Här vill jag inte bo längre, konstaterar jägaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev