Ingen av organisationerna Nordulv och Wolf Association Sweden har talerätt i målet om skyddsjakt på varg i Dalarna.

Fingerade namn och bristfälliga intyg – därför hade inte Nordulv och WAS talerätt

Förvaltningsrätten i Luleå gjorde fel när de stoppade skyddsjakt på en varg i Dalarna. Detta eftersom de överklagande organisationerna Nordulv och Wolf Association Sweden saknar talerätt i målet.
Det har Kammarrätten i Sundsvall kommit fram till.

I slutet av sommaren fattade länsstyrelsen Dalarna beslut om skyddsjakt på en varg i Gagnef/Djura. Efter flera juridiska turer stoppades skyddsjakten av Förvaltningsrätten i Luleå.

Länsstyrelsen Dalarna överklagade då förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Sundsvall.

Kammarrättens dom har nu fallit och det står klart att det var fel av förvaltningsrätten att stoppa skyddsjakten. Detta eftersom de överklagande föreningarna, Wolf Association Sweden och Nordulv saknar talerätt i frågan. Kammarrätten grundar sin dom ibland annat ofullständiga medlemslistor där fingerade namn och bristfälliga intyg har redovisats av de båda organisationerna.

 

Kontaktuppgifter saknas

Wolf Association Sweden har uppgett till Kammarrätten i Sundsvall att föreningen infördes i företagsregistret den 9 september 2010 och en medlemslista på 184 namn har lämnats in.

Men kammarrätten konstaterar att kontaktuppgifter saknas i medlemslistan. Dessutom är flera namn ofullständiga då det saknas efternamn.

 

Namnen är pseudonymer

Kammarrätten skriver i sin dom: ”Vidare kan antas att en del av namnen är pseudonymer. Enbart av den ingivna namnlistan kan det alltså inte dras den slutsatsen att föreningen har minst 100 medlemmar. Någon övrig utredning till stöd för det uppgivna medlemsantalet har inte angetts. Någon utredning som visar att föreningen har allmänhetens stöd har inte åberopats. Vid dessa förhållanden har inte föreningen visat att de uppfyller kriterierna för en sådan miljöorganisation som har talerätt i miljöfrågor i allmänhet.

 

Skrev eget intyg

Föreningen Nordulv har angett att man bildades 2003. Föreningen har vidare skrivit ett intyg till styrkande av att föreningen har minst 100 medlemmar. Kammarrätten i Sundsvall anser att intyget i sig inte har styrkan att visa att Nordulv verkligen har minst 100 medlemmar. Kammarrätten påpekar också att detta heller inte stöds i någon övrig utredning, till exempel medlemsförteckning eller bokföring.

 

Inte stöd hos allmänheten

Kammarrätten skriver i sin dom att ”det stöds heller inte av de ingivna handlingarna att föreningen har allmänhetens stöd. Föreningen har alltså inte visat att den uppfyller kriterierna för sådan miljöorganisation som har talerätt i miljöfrågor i allmänhet.”

 

Dom i HFD

Notabelt är att så sent som förra året kom Högsta förvaltningsdomstolen fram till att jakt på stora rovdjur ska överklagas till domstol. Därefter togs Naturvårdsverket bort ur överprövningskedjan.

Domen i Högsta förvaltningsdomstolen kom till efter en överklagan av föreningen Nordulv. Naturskyddsföreningens jurist Oscar Alarik var den gången med och bistod Nordulv.

Fakta talerätt

Rätt att överklaga har, enligt miljöbalkens 16 kap. 13 §, organisation som:
1. Har till huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen,
2. inte är vinstdrivande,
3. har bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år, och
4. har minst 100 medlemmar eller på annat sätt visar att verksamheten har allmänhetens stöd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev