Med ett annat system för att ta ut kursavgifter från jakthundsinstruktörer kan dessa knytas närmare Jägareförbundet, sägs det i en motion till årsstämman.

Finansiering av hundinstruktörsutbildningar i motion till Jägareförbundets årsstämma

Premium

Svenska Jägareförbundet borde finansiera jakthundsinstruktörers utbildningar. Förslaget framförs i en motion till förbundets årsstämma. Att instruktörerna själva får betala utbildningen, anser motionären försvårar möjligheten att rekrytera lämpliga instruktörer.

Från Ulf Skoglöf, hundansvarig i Jägareförbundet Örebro, kommer motionen om hur utbildningen av hundinstruktörer ska finansieras.

För att få fram bra eftersökshundar krävs utbildning, kommunikation och erfarenhet och för att uppnå detta behövs duktiga och kunniga instruktörer.

I nuläget måste instruktörer betala sina utbildningar själva vilket i längden kan bli stora summor. Detta försvårar rekryteringen av lämpliga personer, anser motionären som menar att instruktörer som betalar hela utbildningen själva känner sig mindre knutna till Jägareförbundet och anser sig kunna hålla egna kurser utan förbundets insyn.

Exempel på upplägg

Jägarförbundet Örebro har ett system där länsföreningen betalar en fast summa och instruktören betalar resterande del av utbildningskostnaden genom eget arbete, det vill säga genom uteblivna arvoden.

I gengäld förbinder sig instruktören att medverka i Jägareförbundets utbildningar. Via det systemet känner sig instruktörerna som en del av organisationen.

Motionären Ulf Skoglöf föreslår därför att Jägareförbundet ska finansiera större delen av jakthundsinstruktörernas utbildningar.

Samansättning i hundgrupp

En annan motion som inkommit från Ulf Skoglöf handlar om att ändra samansättningen av Jägareförbundets nationella hundgrupp (NH).

Nationella hundgruppen består idag av fem medlemmar, en från varje region samt nationellt ansvarig för hundverksamheten och förbundsstyrelsens representant.

Råbock och sälar bland motioner till Jägareförbundets årsstämma

Motionären anser att det mesta av hundarbetet inom Jägareförbundet utförs av förtroendevalda i län och kretsar. För att ta vara på drivkraften och kunskapen, och för att öka medlemsinflytandet föreslås att sammansättningen i Nationella hundgruppen ändras, så att den kompletteras med två förtroendevalda/instruktörer från varje region.

Nya provregler

Birger Fransson från Mönsterås jaktvårdskrets vill att reglerna för jaktproven på älghund ändras.

Med dagens regler premieras hundar som förföljer viltet under lång tid, vilket kan medföra att viltet utsätts för onödigt lidande. Motionären anser att reglerna behöver ändras och att inkallning och längre ställtider bör ge högre poäng, och han föreslår därför att Jägareförbundet ska arbeta för att älghundsklubbarna ska ändra sina provregler.

 

• Samtliga artiklar om Jägareförbundets årsstämma

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev