Cornelia Dagobert, 16 år, vann damklassen under Nordiska Mästerskapen i kombinerat skytte. Hon var också med och sköt det svenska laget till en silvermedalj i lagtävlingen. Foto: Lars Björk

Fin framgång för ung svensk skytt

Cornelia Dagobert, 16 år, vann damklassen när Nordiska Mästerskapen i kombinera skytte avgjordes i danska Herning. Sverige knep också andraplatsen i landskampen, där Norges lag stod som slutsegrare.

Vid årets Nordiska Mästerskap i Herning Danmark den 3–4 augusti var Norges lag lite för starka. Då älgen och sportingen var svårskjutna blev det heller inte så många höga resultat i år.

I damklassen vann den blott 16 år unga Cornelia Dagobert, från Sverige, på mycket fina 339 poäng. Hon var med det också sjunde bäste svensk totalt, oavsett klass, och kom därmed också med i det svenska laget som tog silver. Cornelia har en stor vilja och det kommer att bli intressant och följa hennes skytte i framtiden.

Hon vann också sportingen med 22 duvor där hon endast tappade 3 duvor. Totalt på hela tävlingen var det endast en skytt som sköt 25. Även trapen sköt hon mycket bra där hon hade 24 träff av 25 möjliga och blev tvåa efter särskjutning.

Det svenska laget från vänster Emil Håkansson, Pierre Håkansson, Bernard Raimondo, Cornelia Dagobert, Thomas Söder, Johnny Karlsson, Sven-Åke Draxten samt David Sandelin. Foto: Lars Björk

 

Bra förhållanden

Det var i år Danmarks tur att hålla Nordiska Mästerskapen i kombinerat skytte som var förlagd till Herning som ligger mitt på Jylland. Det var ett bra väder där temperaturen var strax över 25 grader de två träningsdagarna och ett par grader lägre tävlingsdagarna. Herning har ett mycket fint skyttecenter i en lummig skogsdunge. Automatiserade hagelbanor där man köper ett kort i serveringen som alltid är öppen när banorna är öppna. Detta kort sätter man i kortläsaren på den bana man ska skjuta som sedan själv sköter skickandet av duvor. Detta sker med mikrofoner och bara aktuell skytt kan ropa ut duvor.

Blir det kross eller klick, alltså att man inte skjuter repeterar automatiskt systemet. De har fyra olika hagelbanor på denna skjutbana med detta system. Det åtgår därmed färre funktionärer för att hålla banan öppen. Om det finns pengar kvar på kortet när avslutar för dagen får man pengar tillbaka.

Tyvärr fick de fyra juniorer som Sverige hade anmälda till NM förhinder så vi hade ingen deltagare där.

David Sandelin och Emil Håkansson, totalfyra respektive silvermedaljör, i väntan på särskjutning. Foto: Lars Björk

 

Tuff särskjutning

Bland seniorerna var det för Sveriges del två kända namn med bland de bästa, Emil Håkansson och David Sandelin. Emil sköt mycket bra på hagel med fullt på trap och 24 av 25 på sportingen. Med 95 på bocken och 82 på älgen ficka han fina 373 poäng och blev där med tvåa bakom den duktige Sindre Skoglund med 380 poäng.

Sedan fick David  skjuta isär om tredjeplatsen med finländaren Ronnie Skata där de båda sköt 81 poäng på älgen, men Ronnie hade en tia mer än David. Därmed måste han ha fler träff än Ronnie på trapen som andra gren på särskjutningen för att komma trea. Där hade David övertaget med en träff mer när det var två duvor kvar, men då missade David näst sista duvan och Ronnie knep därmed tredjeplatsen.

I landskampen var det Norge som höll i bäst med 2886 poäng och vann med hela 87 poäng före Sverige på andraplats. Den, nästan stora skrällen, var att Danmark kom på tredjeplats endast en poäng före Finland.

Vår duktiga veteran Johnny Karlsson som kom tvåa totalt i klassen. Foto: Lars Björk

 

Duktiga veteraner

Det börjar bli allt hårdare i veteranklassen. I år vann hemmaskytten Hans Christian Gammelvind på fina 364 poäng. På en fin andraplats kom Johnny Karlsson med ett jämnt och fint skytte. Han blev också tvåa i både sporting och på älgen.

Här ska också nämnas att det var tre svenska på pallen på älgen, Mats Larsson van på fina 84 poäng, tvåa Johnny Karlsson 80 poäng och Leif Martinsson trea med 79 poäng.

Svenska Jägareförbundet hälsade de nordiska länderna välkomna till nästa års NM som arrangeras av Svegeråsens Jsk i Skaraborgs län.

 

Lars Björk

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev