En syn som har blivit ovanligare i vinter och vår. Foto: Martin Källberg

Färre viltolyckor i coronavirusets spår

Årets första månader har varit positiva ur viltolycksvinkel, framför allt i södra Sverige. Den milda vintern kan vara en anledning till färre olyckor, men även minskad trafik till följd av coronaviruset.

Motsvarande siffror 2019 var totalt för alla viltslag i januari 5.975, februari 4.055 och mars (hela) 3.776. Källa: Nationella viltolycksrådet

Människor uppmanas att stanna hemma för att inte sprida coronasmitta. Många arbetar hemifrån i stället för att ge sig ut på vägarna morgon och kväll för att ta sig till och från jobbet. Färre bilar på vägarna betyder färre viltolyckor.

Markus Olsson.

– När den ekonomiska konjunkturen bromsar in på grund av coronaviruset, minskar också trafikvolymerna och sannolikt därför även mängden viltolyckor, säger Markus Olsson, Svenska Jägareförbundet.

 

Mild vinter

På nationell nivå har han sett en minskning av viltolyckorna redan tidigare under vintern.

– Den ovanligt milda vintern har påverkat antalet viltolyckor i rätt riktning. Viltolyckorna har varit färre, jämfört med en strängare vinter, säger Markus Olsson.

 

Mycket snö i norr

Samtidigt leder stora snömängder just nu till viltolyckor i norra Sverige. Viltstängslet efter malmbanan i Norrbotten är nästan helt täckt av rekordmängder snö, rapporterade Sameradion i början av veckan. Det betyder att djur enkelt kliver över viltstängsel utmed tågbanan.

Snömängderna gör också att viltet söker sig till väg- och tågbanor, eftersom det är lättare att förflytta sig där.

Men trots att det är fler olyckor i norr på grund av mycket snö är totalsiffrorna kraftigt minskande på grund av betydligt färre viltolyckor i söder.

 

Brasklapp

Markus Olsson vill dock slänga in en brasklapp:

– Mars är lurigt att uttala sig om, för månaden är inte slut riktigt än och det är dessutom lite eftersläpning i statistiken.

 

Nedåtgående trend

Nationella viltolycksrådets hemsida finns statistik att fördjupa sig i, här siffror för några av de vanligare viltslagen.

Motsvarande siffror 2019 var för rådjur i januari 4.078, februari 2.735 och mars (hela) 2.831. Källa: Nationella viltolycksrådet

Motsvarande siffror 2019 var för älg i januari 696, i februari 528 och mars (hela) 200. Källa: Nationella viltolycksrådet

Motsvarande siffror 2019 var för vildsvin i januari 723, februari 482 och mars (hela) 516. Källa: Nationella viltolycksrådet

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev