[cycloneslider id=”slide-13540″]

Farhågor för vinklad utvärdering

Frågan om delegationernas sammansättning har fått stort utrymme i en enkät som Miljödepartementet skickat till ledamöterna i landets viltförvaltningsdelegationer. Av åtta frågor handlar fem om hur delegaterna ser på fördelningen mellan olika intressen, och farhågor finns för att utvärderingen ska bli vinklad.

I februari förra året beskrev landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och miljöminister Åsa Romson (MP) hur regeringens fortsatta arbete med rovdjurspolitiken skulle utformas.
Bland åtgärderna som räknades upp i en debattartikel i Svenska Dagbladet fanns en utvärdering av viltförvaltningsdelegationernas arbete och sammansättning.
Kritik mot delegationernas sammansättning har kommit från miljörörelsen, som anser att jaktintresset har för stort inflytande. I Västmanland tog sig missnöjet så starka uttryck att naturvårdens representanter hoppade av sitt uppdrag i delegationen.

Varianter på samma fråga
När nu miljödepartementet har inlett sitt utvärderingsarbete har frågan om delegationernas sammansättning fått stort genomslag.
I den enkät som departementet skickat till samtliga ordinarie ledamöter i landets viltförvaltningsdelegationer handlar nästan inga frågor om hur delegationerna lyckas nå sina mål, hur besluten har tagits, vad som fungerar och inte fungerar, etcetera.
Istället får delegaterna svara på flera olika varianter på frågan om vad de anser om balansen emellan olika intressen i delegationen och om deras styrkeförhållande. I bildspelet här ovan finns samtliga enkätfrågor presenterade.
Bo Sköld.– Det är olyckligt att enkäten fått en sådan snäv utformning. Om en specifik fråga tillåts dominera riskerar utvärderingen att bli vinklad, kommenterar Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld enkätundersökningen.
Han vill istället att delegationernas arbete ska vara i fokus. Vad fungerar bra, och vad fungerar mindre bra? Nås uppsatta mål? Vilken effekt har fattade beslut fått på viltförvaltningen?
– Nu ställer man istället flera frågor om samma sak, nämligen delegationernas sammansättning, och vi tycker det är olyckligt att underlaget för utvärderingen kantrar åt det hållet, säger Bo Sköld.

Uppdrag i debattartikel
På Miljödepartementet menar departementssekreterare Björn Carlberg att även andra frågeställningar tas upp i enkäten. Syftet med enkäten är, säger han, att höra vad ledamöterna har för uppfattning om hur arbetet i delegationerna fungerar. Svaren bildar ett av underlagen för departementets utvärdering.

Men enkäten innehåller knappast några frågor om hur arbetet fungerar?
– Det är ju ett par, det är i alla fall någon sådan fråga. Jag kan inte kommentera exakt eftersom jag inte har enkäten framför mig. Men sammansättningen är en sak som vi tar upp, hur arbetet fungerar är en annan. Sedan handlar det lite om utbildning.

Eftersom så många frågor handlar om sammansättningen i delegationerna, är det ett problem som Miljödepartementet ser det?
– Det ingår i utvärderingen att titta på den frågan. Det här är en utvärdering som aviserades av statsråden Bucht och Romson i februari 2015 i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Och det är inget konstigt med det. Det är det som nämns i den artikeln som vi samlar in uppgifter till nu.

Hur ser arbetet ut framöver?
– Just nu samlar vi in uppgifter från olika håll. Vi kommer även att träffa företrädare för de olika intressen på nationell nivå som finns i delegationerna för att höra deras åsikter. Till exempel jägarna, naturvården och markägarna. Resultatet får vi titta på och se om det pekar åt något särskilt håll.

Det finns de som nästan tycker att det här handlar om åsiktsregistrering. Att ni ska försäkra er om att man inte är intresserad av jakt för att kunna sitta i en viltförvaltningsdelegation?
– Jag kan inte tolka det så. Det är ju inte okänt att det från vissa håll förts fram kritik mot att det finns många med jaktintresse i delegationerna. Att man skulle registrera åsikter är inte min uppfattning om det här underlaget.

Är det inte naturligt att det är människor som kan jakt, vilt och viltförvaltning som sitter i en delegation som ska hantera sådana frågor?
– Sammansättningen i delegationen följer förordningen, och jag har inga kommentarer till det nu, utan vi får titta på vad som kommer ut av det här, säger Björn Carlberg.

Fakta

Viltförvaltnings-
delegationen är ett organ inom länsstyrelsen för samverkan i frågor som rör viltförvaltningen inom länet.
Landshövdingen är ordförande i delegationen. Utöver ordföranden består delegationen av ett antal representanter för olika intressen.
Fem ledamöter som är politiska företrädare och som utses efter förslag av landstinget, en ledamot som har särskild kunskap i frågor om trafiksäkerhet och illegal jakt och som utses efter förslag av polismyndigheten i länet.
En ledamot som representerar jakt- och viltvårdsintresset, en ledamot som representerar naturvårdsintresset, en ledamot som representerar friluftsintresset, en ledamot som representerar ägare och brukare av jordbruksmark, en ledamot som representerar lokalt näringsliv och turism samt en ledamot som representerar skogsnäringen.
Utöver det som anges ovan ska en delegation i ett län med yrkesfiske ha en ledamot som representerar yrkesfisket.
Källa: Länsstyrelsen i Kronoberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev