Det ska bli lättare att använda åtelkameror. Riksdagen ger nu regeringen i uppdrag att se över reglerna. Foto: Olle Olsson

En man i Dalarna får böta 4.000 kronor för felaktigt uppsatta åtelkameror utan tillstånd. Foto: Olle Olsson

Får böta för åtelkameror

Mannen frikändes i tingsrätten, men fälldes av Svea Hovrätt för två fall av brott mot kameraövervakningslagen.

Den åtalade hade under 2014 två åtelkameror uppsatta på platser i Dalarna dit allmänheten har tillträde, utan att ha tillstånd för det.

Själv hävdar mannen att han haft sina kameror uppsatta på liknande sätt som några år tidigare men att förundersökningen då lades ner, eftersom brottet ansågs som ringa. Han fick även tillbaka sina beslagtagna kameror.

Mannen har också uppgett att han inte trott att det var straffbart att placera kameror på det sätt han gjort, utifrån information som han fått från länsstyrelsen.

Hovrätten konstaterar dock att kamerorna inte har varit placerade på låg höjd riktade mot marken, utan på ett sådant sätt att människor i området har kunnat hamna i bild. Den ena kameran satt på en halv meters höjd och den andra på 1–1,5 meters höjd. Den senare har skickat bilder i realtid. Ett stort bildmaterial har påträffats, bland annat med bilder där den mannen själv syns.

Påföljden i hovrätten blev 50 dagsböter à 80 kronor, det vill säga 4.000 kronor, samt en avgift på 500 kronor enligt lagen om brottsofferfond.

Den ersättning av allmänna medel för det juridiska ombudet som tingsrätten tilldömt mannen, ska enligt domen i hovrätten inte betalas ut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev