måndag 20 september

Publicerad 30 oktober 2019 - 16:06

Lars Persson som är vice ordförande i Jägareförbundet Skåne med författarna Carl von Essen och Poul-Erik Jensen på Bosjö kloster där deras gemensamma projekt boken Fältvilt presenterades på onsdagen.

Lars Persson som är vice ordförande i Jägareförbundet Skåne med författarna Carl von Essen och Poul-Erik Jensen på Bosjökloster där deras gemensamma projekt boken Fältvilt presenterades på onsdagen. Foto: Fredrik Jönsson

Fanfarer för praktisk bok om fältvilt

Med passande jakthornsfanfar presenterades boken Fältvilt på anrika Bosjökloster på onsdagseftermiddagen.

Två nöjda viltvårdare och författare i Poul-Erik Jensen och Carl von Essen fick berätta om sin innehållsrika och praktiska bok för intresserade jägare och viltvårdare som kommit till bokreleasen.

Bakom utgivningen står Jägareförbundet Skåne som på senare år gjort mycket för att uppmärksamma fältviltets utsatta situation, och vad markägare och jägare kan göra för att få en rikare miljö där rapphöns, fasan och fälthare trivs.

 

Med passande fanfar i jakthorn som blåses av Hartmut K Schüßler från Skånes Jakthorn släpptes boken Fältvilt. Foto: Fredrik Jönsson

Boken Fältvilt tar upp ett historiskt perspektiv på jordbrukslandskapet och fältviltet och dess utveckling. Mekanisering, rationalisering och kemisk bekämpning har påverkat flora och fauna och bidragit till att mångfalden har minskat.

Dagens jordbrukslandskap är vackert för ögat men fattigt på innehåll. Att vårda fältviltet är att investera i biologisk mångfald. Boken Fältvilt beskriver hur man skapar rätt förutsättningar.

 

Erfarna viltvårdare

Författarna har lång erfarenhet av viltvård med inriktning på fältviltet.

Poul-Erik Jensen som är viltmästare har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat både praktiskt och teoretiskt med villkoren för fältviltet i jordbrukslandskapet. Han har tidigare varit anställd som jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Carl von Essen som är jägmästare bedrev på familjens marker i Småland en intensiv viltvård av vilda fasaner och rapphöns och jakten på dem bedrevs med stående och stötande hundar långt in på 1950-talet. Senare kunde Carl von Essen som chef för Svenska Jägareförbundets kursgård Öster Malma praktisera sina kunskaper om fältvilt på markerna där.

Boken Fältvilt är gjord för att användas

Kunskap om fältvilt var, och är, en viktig del av den utbildning som Jägareförbundet erbjuder sina medlemmar, myndigheter, organisationer, politiker och allmänhet.

Fältvilt är utgiven av förlaget Malou K Media i samarbete med Jägareförbundet Skåne och kan beställas från förlaget eller från Jägareförbundets kontor i Kristianstad.

 

Fredrik Jönsson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram