Falska vargskinn till Högsta Domstolen

Fallet med skinnhandlaren från Tranås som handlat med falska vargskinn på medeltidsveckan i Visby kommer att få sin fortsättning i Högsta Domstolen.

Att HD ger prövningstillstånd är inte vanligt, men i fallet med Tranåsbon som sålde prärievargskinn marknadsförda som vargskinn behövs tydligen ett prejudikat.
Svenskjakt.se berättade i tisdags om fallet där tingsrätten på Gotland friade mannen, men som blev dömd i Svea hovrätt med motiveringen att det räcker med att säga att en vara kommer från en skyddad art för att göra sig skyldig till artskyddsbrott. Att skinnen i det här fallet kom från prärievarg har enligt domstolen ingen betydelse.
Enligt Tranås Tidning, som skrivit om fallet, hävdar mannens advokat att man inte alls kan dra slutsatsen att Tranåsbon avsåg den artskyddade vargen med sin skyltning. 
Advokaten anser också att förverkandet av de tolv prärievargskinnen till ett värde av cirka 45 000 kronor är oskäligt. I synnerhet som de kommer från ett djur som inte omfattas av förbudet mot handel med skyddade arter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev