Arkivfoto: Olle Olsson

Fällda Västerbottenvargar kom från Skandinavien

Samtliga tre vargar som sköts vid skyddsjakt i Västerbotten län i slutet av 2016 härstammade från Sverige. Ingen av de fällda vargarna var därmed så kallat genetiskt viktig.
Det visar DNA-analys.

Vargtiken i Nordmalingsreviret fälldes vid skyddsjakt den 29 december. Ett prov som togs från den fällda tiken visar nu att hon var en skandinavisk varg som härstammar från Gimmen 3-reviret i Dalarna.

Vid en skyddsjakt den 27 december fälldes vargen som hade spårats i trakterna kring Bygdsiljum och Burträsk. Vargen hade tidigare identifierats med DNA-prov som en skandinavisk varghane från Färna 2-reviret i Västmanland.

– Ett prov taget från den fällda vargen bekräftar nu att den spårade och den jagade vargen är samma individ, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

 

Hedmark fylke

Vid en skyddsjakt den 26 december fälldes en varg som hade spårats i trakterna av Tvärålund och Strycksele. DNA-analys av insamlade prover visade att det var en skandinavisk vargtik från Julussareviret i Hedmark fylke i Norge.

– Också här bekräftar ett prov från det döda djuret nu att den spårade och den fällda vargen är samma individ, säger Linda Backlund i länsstyrelsens pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev