Jakt på en sällsynt duva kan vara räddningen för fågeln, tvärt emot vad en engelsk tidning hävdar. Jägareförbundets och den europeiska organisationen FACE ordförande Torbjörn Larsson har reagerat på artikeln som anses direkt missvisande. Foto: Jan Henricson

FACE reagerar på brittiska anklagelser mot jägare

Den brittiska tidningen The Indepentent anklagar italienska jägare för jakt som leder till utrotning av en sällsynt duva. Torbjörn Larsson, ordförande i den europeiska jägarorganisationen FACE har reagerat kraftigt på artikeln.

Den 27 april publicerade The Indepentent en artikel där jägare i Italien årligen påstods skjuta 7,5 miljoner sällsynta turturduvor. Det ansågs i artikel vara förklaringen till att duvorna var på väg att utrotas i landet.

 

Missvisande

Torbjörn Larsson.

I ett brev till redaktionen skriver Torbjörn Larsson att det är långt från sanningen. Istället är det jägarna i Italien som med egna medel har räddat och stärkt populationen av turturduvor till en kostnad av hundratusentals euro.

”En snabb faktakoll visar att endast 135.000 fåglar skjuts varje år, och att populationen anses stabil på kort sikt och ökande på lång sikt,” skriver Torbjörn Larsson.

 

Jakt räddningen

I artikeln nämns att Storbritannien inte har lyckats bevara sin stam av turturduvor.

”I själva verket är de största förlusterna av duvan i länder utan jakt som Storbritannien, Tyskland, Belgien och Nederländerna som har tappat 90 procent av sina fåglar,” skriver Torbjörn Larsson, och konstaterar att man kan lära sig mycket genom att kontrollera fakta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev