Publicerad 2 augusti 2018 - 11:09

Grågäss har kletats ner med olja vid öar i Västerviks kommun. Foto: Kenneth Johansson

Få sjöfåglar drabbade av oljeutsläppet

Sjöfåglarna i Tjust skärgård har inte drabbats särskilt hårt av oljeutsläppet från det grundstötta lastfartyget. En handfull oljeskadade fåglar, främst grågäss, har observerats och tagits om hand för sanering.

Sjöfåglar riskerar att råka mycket illa ut i samband med oljeutsläpp, men på länsstyrelsens pressjour i Kalmar uppger man att antalet drabbade fåglar i det här fallet är få.

– Det rör sig om en handfull fåglar, de flesta grågäss, som har fått olja på sig. Organisationen Katastrofhjälp för viltfåglar har funnits på plats för att bidra med sina specialkunskaper, säger kommunikationschef Christina Karlberg.

 

Sanering pågår

Som läget är nu har saneringen avslutats i Valdemarsviks kommun, medan den fortfarande pågår på enstaka platser i Västerviks kommun.

Christina Karlberg uppger att saneringen av den ilandflutna oljan har gått bra. Frivilliga resursgruppen med särskilda kunskaper i saneringsarbetet har bistått länsstyrelserna i arbetet.

– Just nu ser det positivt ut. Vi fick uppgifter om att det hittats lite olja till i Västerviks kommun, men den ska tas om hand, säger Christina Karlberg till Svensk Jakt på torsdagsförmiddagen.

 

Utsatt alfågel

Sjöfåglar är utsatta i samband med oljeutsläpp. Små mängder olja på fjäderdräkten räcker för att den ska förlora sin isolerande förmåga.

Miljontals fåglar av ett stort antal arter övervintrar i Östersjön. Många av dem, som alfågel och svärta, i området för de stora fartygsstråken.

Just alfågeln har historiskt drabbats hårt av oljeutsläpp. Oljan dämpar vågorna och när fåglarna landar där i tron att det är lugnvatten, kletas de ner med olja och går en plågsam död till mötes.

 

Haveristen i hamn

Fraktfartyget Makassar Highway gick på grund utanför Loftahammar  i Tjust skärgård 23 juli. När fartyget en vecka senare gled av grundet upptäcktes flera hål i skrovet där olja läckte ut. Saneringsfartyg har tagit upp olja i vattnet runt fartyget, men olja har ändå nått stränderna.

De senaste dygnen har haveristen i låg fart bogserats mot Oskarshamn, där det vid niotiden på torsdagen lade till i Oceanhamnen. Nu ska lasten på 1.300 bilar lossas, länsar läggas på plats och det skadade fartyget tömmas på hundratusentals liter olja.

 

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram