Jakt är ingen verksamhet som sätter något hårt tryck på naturen. Foto: Marie Gadolin

EU-myndighet blandar ihop korten

Jakt beskrivs i 2020 års EU-rapport om tillståndet i naturen som en verksamhet som i allt högre grad sätter tryck på den biologiska mångfalden. Men uppgifterna i rapporten stämmer inte, enligt FACE, den europeiska jägarfederationen.

I ett pressmeddelande visar FACE att EU-rapporten inte håller för en granskning, man går så långt att man kallar data i rapporten för vilseledande.

”När man tittar närmare dyker en helt annan historia upp. Jakt står endast för 0,66 procent av alla rapporterade höga tryck som rapporterats från medlemsländerna”, skriver FACE.

 

Oacceptabel hopslagning

Av totalt 5.596 rapporter om högt tryck på livsmiljöer finns det bara tre rapporter från medlemsstaterna om livsmiljöer under tryck från jakt.

Dessutom har myndigheten bakom rapporten, European environment agency (Europeiska miljöbyrån) eller EEA, slagit ihop laglig jakt och tjuvskytte på ett sätt som FACE finner oacceptabelt.

”Olagligt avlivande måste betraktas separat som en kriminell verksamhet för vilken nolltolerans krävs”, enligt FACE.

 

Högre för fåglar

Siffrorna för arter som är utsatta för hårt tryck är högre för fåglar än för andra djur.

Det finns en lista över 86 arter där jakt rapporterades som ett högt tryck. Men de arter som oftast rapporterades var arter som har ökande eller stabila trender. Grågås står högst upp på listan, tätt följd av storskarv.

Detta strider, skriver FACE, mot EU:s egen vägledning för rapportering, där medlemsstaterna instrueras att inte rapportera högt tryck för arter som visar en säker beståndsstatus och ökande eller stabila trender.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev