EU:s granskning av den finska licensjakten på varg kan påverka svensk licensjakt på alla rovdjur. Foto: Olle Olsson samt Mostphotos

EU-mål om vargjakt försenas

EU granskar den finska licensjakten på varg. Nu står det klart att en första fingervisning på vilken riktning målet kan få kommer först om en månad.

Den finska motsvarigheten till Högsta Förvaltningsdomstolen ställde i höstas ett antal frågor till EU-domstolen, ett så kallat förhandsavgörande, om den finska licensjakten på varg är förenlig med EU-direktivet.

Den 11 april skulle en så kallad generaladvokat ha lämnat sitt förslag till EU-domstolen på hur tjänstemannen tolkar vargjakten och EU-direktivet.

Men nu står det klart att vi får vänta ytterligare en månad. Nytt besked är att generaladvokatens förslag istället offentliggörs den 11 maj. Därefter ska målet upp i EU-domstolen.

 

Kan påverka svensk jakt

Det den finska förvaltningsdomstolen vill få klarlagt är om Finland kunde besluta om licensjakt på varg för att bland annat minska illegal jakt, för att främja älgjakt och för att minska människors rädslor för varg.

Jägareförbundet menar att EU-domstolens slutgiltiga besked kan få konsekvenser för den svenska licensjakten på samtliga stora rovdjur.

– Om EU-domstolen säger att direktivet inte medger licensjakt så riskerar all licensjakt på rovdjur att stoppas – inte bara för varg utan björn- och lodjursjakt också, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld till Jagareforbundet.se.

 

Jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen om det finska vargmålet i EU-domstolen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev