Projektledare Niklas Liljebäck framför voljären med fjällgäss på Jägareförbundets anläggning Öster Malma. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ett sämre år för fjällgåsen

Om 2016 var ett bra år för fjällgåsen ser det sämre ut för 2017. I den norska populationen kom det vara fram två ungar. I Sverige har det varit lite bättre.

Anledningen till det dåliga häckningsresultatet är det kalla vädret under vår och försommar. Till exempel rådde i delar av det norska häckningsområdet vinterväder långt fram mot midsommar då äggkläckningen äger rum.

 

Något bättre i Sverige

Natursidan.se har intervjuat projektledare Niklas Liljebäck om situationen för fjällgåsen. Han säger att våren kom sent även i de svenska fjällgåsområdena, men att snödjupet i gåsens kärnområde var lite mindre än i omgivande fjäll.

– Ganska tidigt kom det fram barfläckar och därmed fanns det visst bete, och vissa möjligheter att hitta boplatser när gässen anlände i början av juni, säger Liljebäck till Natursidan.

På grund av att fjällgässen av någon anledning inte flyttat enligt känt mönster denna höst har man sämre kännedom om häckningsresultatet jämfört med tidigare år.

Projekt Fjällgås sammanställning av häckningsresultatet görs utifrån observationer under höstflyttningen.

 

Genomslag senare

Liljebäck bedömer trots det att det inte gått lika dåligt för de svenska fjällgässen som för de norska, och han räknar med att de utsättningar som gjorts de senaste åren ska visa sig ge ett positivt resultat de kommande.

– För en art som fjällgås med lång livslängd och oregelbunden reproduktion är vuxenöverlevnaden den viktigaste faktorn. Fjällgäss häckar första gången vid fyra–sex års ålder så vi hoppas på ett stort genomslag av våra utsättningar kommande år, säger Niklas Liljebäck till Natursidan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev