”Ett demokratiskt underskott”

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné är kritisk till hur Cecilia Malmström använder statistiken för att argumentera för skärpta vapenlagar.
– Att fortsätta fråga tills man får rätt svar är inget annat än ett demokratiskt underskott, säger han.

Daniel Ligné drar paralleller till den webbundersökning som EU-kommissionen genomförde för några år sedan med anledning av planerna på ett förbud mot handel med sälprodukter.
– Då vägde resultatet av undersökningen mycket tungt. Att majoriteten av de som svarat bodde i USA hade ingen betydelse, eftersom resultatet stödde kommissionens uppfattning. När man nu har fått ett avvikande svar från medborgarna när det gäller EU:s inflytande över medlemsländernas vapenlagstiftning, väljer man att inte bry sig om vad folket tycker, säger Daniel Ligné.

En gammal fälla
Han får stöd i sin uppfattning av vapendebattören och jägaren Erik Walltin som uppmärksammade Svensk Jakt på att det finns två EU-undersökningar om vapen.
– Det är uppenbart att Cecilia Malmström noggrant valt ut den statistik som passar hennes syften, och att hon helt ignorerar statistik som säger något annat, säger Erik Walltin som inte tycker att ett sådant förfarande hör hemma i en demokrati.
– Att på detta sätt fråga tills man får rätt svar visar tydligt att man bara försöker få legitimitet för sina egna idéer utan att egentligen ha något intresse av vad folk verkligen tycker, fortsätter han.
Daniel Ligné menar att EU-kommissionens meddelande och Cecilia Malmströms debattartikel visar att beslutsfattarna har fastnat i den gamla vanliga fällan:
– EU rår inte på att göra något åt inflödet av illegala vapen och ger sig därför på de legala vapenägarna för att visa handlingskraft. Att Cecilia Malmström då måste ta till felaktig statistik och i vissa fall rena fantasisiffror visar bara vilket svagt case hon har, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev