Fjolårets vargjakt försvårades på grund av snöbrist, bland annat därför är tilldelningen i år rekordhög. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Estland vill halvera vargpopulationen

I vinter tillåts en rekordstor vargjakt i Estland, för att bevara vargens skygghet för människor och få ner skadorna på tamdjur.

I Estland är målet att minska landets vargbestånd till ungefär hälften under den aktuella jaktsäsongen. Landets miljömyndighet har satt ett mål om totalt 140 vargar för beståndsbaserad jakt, en rekordhög siffra, enligt maaseuduntulevaisuus.fi.

 

Ökande population

Enligt myndigheterna har landets vargpopulation ökat snabbt. För ett år sedan landade vargjakten långt från målet i Estland, eftersom en snöfri vinter gjorde jakten svårare.

Miljöförvaltningen ger tillstånd för vargjakt till områden efter deras behov. Jakttryck skapas där vargskadorna på husdjur är störst. Enligt statistiken dödade vargar totalt 477 får, 15 nötkreatur och 12 hundar i Estland förra året, innan jaktsäsongen började.

 

Behålla skygghet

Riktad jakt är avsedd att säkerställa en gynnsam skyddsnivå för vargen i områden där det inte finns skador på tamdjur. Den jakten motiveras med att vargen därmed behåller sin skygghet för människor.

Jaktsäsongen pågår från november till slutet av februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev