Enighet om bly i ammunition
Centrum för vilt & fiskforskning (CFW) vid Sveriges lantbruksuniversitet har hållit ett seminarium i Uppsala om miljö- och hälsoeffekter av bly i ammunition.
Det var ett 20-tal forskare och myndighetsrepresentanter som i förra veckan träffades på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala för att diskutera användandet av bly i jaktammunition. Forskare från Norge och Sverige redogjorde för kunskapsläget angående bly i ammunition, alternativ ammunition, ballistiska egenskaper samt skadligheten av bly för människor, djur och miljö.
Vid seminariet presenterades bland annat resultaten från det gemensamma projekt som drivits av Jägareförbundet, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Fredrik Widemo som ansvarar för blyfrågan inom Svenska Jägareförbundet höll ett av föredragen.
Alla presentationer kan hittas på CFW:s hemsida.
Ny kunskap
– Genom att vi arbetat proaktivt med myndigheterna har vi kunnat ta fram ny kunskap om hur man bör skottrensa, säger Fredrik Widemo, som ansvarar för blyfrågan på Svenska Jägareförbundet.
Därmed har Livsmedelsverket kunnat ge ut tydligare och mindre begränsande råd för konsumtion av viltkött.
– Nu kan vi kommunicera att alla kan äta så mycket viltkött de vill, bara man skottrensat rätt eller använt blyfri ammunition. Det är extremt viktigt när vi vill marknadsföra viltkött som resurs och fantastiskt livsmedel, fortsätter Widemo.
Eniga i Norden
Dagen före seminariet hölls ett möte om ammunitionsbly inom Nordisk Jegersamvirke, med representanter från Norge, Sverige, Finland, Danmark och Åland.
– Alla de nordiska representanterna var helt överens om att man inte vill se ett förbud mot bly i ammunition, säger Fredrik Widemo.
– Även om de blyfria alternativen blivit allt bättre och idag ofta har fullgod funktion, så saknas fortfarande blyfria alternativ för en del kalibrar och användningsområden, avslutar han.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.