Fyra år efter överenskommelsen var fortfarande 93 procent av de undersökta fasanerna skjutna med blyhagel. Foto: Per Jonson

England: Frivillig omställning till blyfri ammunition går trögt

En ny studie visar att 93 procent av skjutna, vilda fasanerna som säljs i Storbritannien innehåller bly. Trots att lantbruk- och jägarorganisationer redan för fyra år sedan frivilligt beslutade att helt gå över till blyfri ammunition, senast år 2025.

Det är brittiska Conservation Evidence som uppmärksammar studien. I denna har andelen sålda fasaner som skjutits av jägare i Storbritannien undersökts. Resultatet av undersökningen visar att 93 procent av fåglarna skjutits med blyhagel.

För fyra år sedan ingick nio jakt- och skytteorganisation och lantbruksorganisationer ett avtal om att blyhagelanvändning skulle fasas ut på frivillig basis fram till 2025. Nu fyra år in i överenskommelsen har användningen endast minskat marginellt. Inledningsvis uppvisade 99 procent av fasanerna spår av blyhagelanvändning.

Enligt Conservervation Evidence har flera återförsäljare meddelat att de kommer sluta sälja vilt som fällts med blyhagel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev