Jägareförbundets kursbok Jägarskolan har blivit en succé. När projektledaren Ulf Johansson ska förklara framgången beskriver han hur viktig laginsatsen är för att lyckas. Foto: Jan Henricson

En prisad Jägarskola som kronan på verket

Jägareförbundets nya kursbok för att ta jägarexamen har mötts av idel lovord. 2020 belönades boken dessutom med Publishingpriset i kategorin läromedel. Ulf Johansson som är projektledare för Jägarskolan ser ett lyckat lagarbete som en av de främsta orsakerna till framgångarna.

Att ta fram en lärobok som Jägarskolan är inte gjort i en handvändning. I stället tar det flera år från beslut att boken ska göras, tills den finns att tillgå för blivande jägare.

– Man kan nästan säga att det är ett ständigt pågående arbete. För det börjar med att fånga upp vad cirkelledare och nya jägare tycker om den tidigare boken. Vad vill de ha mer av, vad saknas, vad förväntar de sig av en ny bok. Ja, den nya boken är åtminstone till delar en reaktion på den tidigare, säger Ulf Johansson.

Utöver det måste hänsyn tas till hur jakten förändras, och hur pedagogiken utvecklas.

– Till exempel vet vi att många som börjar jaga i dag är längre ifrån jakten än tidigare generationers nya jägare. Färdigheter som tidigare var givna faller i glömska. Det är något som måste avspeglas i utbildningsmaterialet. Till det kommer den tekniska utvecklingen, som det gäller att utnyttja på bästa sätt.

 

Efter 40 år i Jägareförbundets tjänst tackar Ulf Johansson nu för sig. När han började som ambulerande länsjaktvårdare fanns inte jägarexamen. Nu har han avslutat arbetet som projektledare för förbundets senaste kursbok i ämnet. Foto: Jan Henricson

En huvudsak

När Ulf Johansson fick uppdraget att leda arbetet med den nya Jägarskolan visste han vad han gav sig in i, genom erfarenheterna han skaffade från samma arbete med den förra. Att bygga ett bra lag är en av huvudsakerna, och Ulf framhåller laginsatsen vid flera tillfällen under vårt samtal.

Många har varit engagerade i processen. Mellan författaren Ulf Lindroth och teknikern som gör färginställningarna på tryckpressen återfinns en hel kedja av människor som alla har dragit sitt strå till det lyckade slutresultatet.

– Formgivaren Fri Form i Umeå, referensgrupper med cirkelledare och elever, expertråd, tryckeri. Och så fotografer och illustratörer. Vi har fått en bok som innehåller mer än tusen foton och illustrationer, säger Ulf Johansson.

Han beskriver det sistnämnda som huvudsaken i utvecklingen av pedagogiken i Jägarskolan. Variationerna för läsaren att lära in har ökat.

– Ulf Lindroth skriver inte bara initierat och lättsamt. Han har också en konstnärlig ådra som gör att han ser i bilder. Det är något som påverkat bokens utformning.

 

2020 belönades boken dessutom med Publishingpriset i kategorin läromedel.

 

Filmer och bildspel

Vid sidan av arbetet med den traditionella boken har mycket arbete lagts ner på att utnyttja den nya tidens teknik, och kopplingen till Jägareförbundets utbildningssatsning E-jakt.

Blivande jägare som köper boken får inloggningsuppgifter och tillgång till materialet på E-jakt. I Jägarskolan finns QR-koder som med en enkel skanning leder eleven vidare till filmer om jaktformer, hundar, vapen, vapenhantering och skytte. Utöver det finns bland annat bildspel på arter, testprov med frågor och hela Jägarskolan som ljudbok för dem som föredrar att lyssna i stället för att läsa.

– Webben är bra på många sätt. Bland annat för att det är enkelt att uppdatera när det kommer förändringar.

Blivande jägare som nappar på erbjudandet att bli medlemmar i Jägareförbundet får dessutom tillgång till Jägarskolan premium, där de hittar ytterligare 500 frågor att gnugga på inför uppskrivningen.

– Utöver det har vi också tagit fram ett instruktörsmaterial till cirkelledarna. Bland annat med presentationer som följer boken, med syftet att vidga pedagogiken.

 

Jägareförbundets nya Jägarskola belönades med Publishingpriset 2020. Ett läromedel mitt i prick, enligt juryn. Foto: Jan Henricson

Delaktiga i utveckling

Efter en inkörningsperiod började de nya läromedlen användas på allvar i september 2019. Gensvaret har varit så gott som enbart positivt, med beröm både från cirkelledare och elever.

– I och med att vi jobbar som vi gör är många både initierade och engagerade. De känner sig delaktiga och vill bidra till att utveckla innehållet i både boken och övrigt utbildningsmaterial, säger Ulf Johansson.

För det är en ständigt pågående process, med ändringar i detaljer när nya upplagor trycks. Till exempel väntar man nu på de nya jakttiderna.

Många blivande jägare väljer Jägareförbundets studiematerial. Ulf Johansson kan inte klaga på försäljningen. Den förra boken hade en livslängd på tio år. Kombinationen mellan bok och webb, och möjligheten att uppdatera och förnya gör att han tror att den nuvarande kommer att finnas längre.

 

Det var en bra tid, inte minst för att det gick snabbt att bygga ett nätverk med kunniga och engagerade jägare och jägareförbundare.

 

Bössa och hund

När Ulf Johansson efter avslutad viltmästarutbildning anställdes av Jägareförbundet i början på 1980-talet fanns inte jägarexamen. Och han kunde knappast tro att han 40 år senare skulle leda ett projekt som ledde fram till en lärobok av sådan dignitet som den nya Jägarskolan.

De första åren tillbringade han som ambulerande länsjaktvårdare, med bössa, hund och madrass i bilen. De gamla jaktvårdskonsulenterna brukar skämtsamt säga att de inledde sina år på förbundet med att åka i hjärtinfarkternas spår.

– Så var det. Jag jobbade åt länsjaktvårdsföreningarna i både Norra och Södra Älvsborg. Sedan var jag en tid i Skaraborg innan jag hamnade i Jönköpings län. Det var en bra tid, inte minst för att det gick snabbt att bygga ett nätverk med kunniga och engagerade jägare och jägareförbundare.

 

Cirkeln är sluten. På Öster Malma lärde sig Ulf Johansson till viltmästare i slutet på 1970-talet. Efter ett långt och innehållsrikt yrkesliv i Jägareförbundets tjänst är det också Öster Malma han lämnar när han nu går i pension. Foto: Jan Henricson

Mycket viltvård

Under några år på 1980-talet arbetade Ulf med den stora viltvårdssatsningen Satsa på viltet, som Valmet sponsrade med fina priser. Jägareförbundets forskningsavdelning tog fram ett poängsystem för olika viltvårdsåtgärder, och Ulf for land och rike runt för att bedöma jägarnas insatser.

– Det höll på i tre-fyra år och sammantaget deltog jägarna med upp mot tusen praktiska och teoretiska viltvårdsinsatser. Mitt kontaktnät blev inte direkt sämre under de där åren.

Ulf återvände till Jönköpings län där han var länsjaktvårdare, jaktvårdskonsulent och från mitten av 90-talet och några år framåt verksamhetschef för Jägareförbundet Sydost.

När en ny organisationsförändring återigen delade in Jägareförbundet i tre regioner flyttade Ulf Johansson till Öster Malma som nationellt ansvarig för förbundets utbildningar.

 

Bästa jobbet

Och nu är det tid att tacka för sig. Efter 40 år i förbundets tjänst går Ulf Johansson i pension. Och man kan säga att han gör det med flaggan i topp, efter att ha lett arbetet med den prisbelönade kursboken Jägarskolan.

När jag frågar om han har ångrat sitt yrkesval blir svaret omedelbart nej. Det är inte alla förunnat att få jobba med sitt starka intresse, jakt och viltvård, säger han.

– Men trots att jakten och viltvården på något sätt är huvudsaken har det bästa ändå varit att få arbeta med människor. Alla kollegor och förtroendevalda och medlemmar jag lärt känna och uppskatta under årens lopp har gjort det här jobbet till det bästa jag kunnat önska mig, säger Ulf Johansson.

 

Hur många kan flå en räv eller stycka en älg korrekt, till exempel?

 

Efterfrågan ökar

Josefin Linusson. Foto: Jan Henricson

Hans arbete på förbundet tas nu över av Josefin Linusson. Ulf tror att hon har många intressanta och spännande år framför sig. Utvecklingen stannar inte, den går snabbare och snabbare.

– Efterfrågan på våra utbildningar kommer inte att minska, tvärt om. På grund av pandemin har vi tvingats tänka om och intresset från organisationen och från medlemmarna för våra webbaserade utbildningar har ökat dramatiskt. Där finns mycket att göra.

Att den nya tidens jägare i allt större utsträckning inte har med sig jakten från barnsben har också betydelse.

– Jag tror att det är där den stora utmaningen ligger. Färdigheter som tagits för givna går förlorade. Hur många kan flå en räv eller stycka en älg korrekt, till exempel? Att slå vakt om sådana kunskaper, att förmedla dem vidare till kommande generationers jägare, är både viktigt och en stor utmaning för förbundet, säger Ulf Johansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev