En av landets äldsta jaktklubbar firar 90 år
Det torde nog vara en av landets äldsta jaktklubbar.
I höst firar Vindelns jaktvårdsklubb 90 år.
Vindelns jaktklubb har sina jaktmarker vackert beläget i Västerbottens inland, ett par mil nordöst om Vindeln.
1929 skrevs klubbens stadgar och första paragrafen löd: ”Vindelns jaktvårdsklubb utgör en sammanslutning av för jakt och jaktvårdsintresserade personer inom Vindeln med omnejd.”

I början av 1980-talet fälldes mer än dubbelt så mycket älg jämfört med vad som numera fälls årligen på Vindelns jaktklubbs marker. Foto: Lars-Henrik Andersson
När klubben bildades fanns det fem till sex bosättningar, varav ett var en så kallad statlig bostadslägenhet som var belägen på områdets högsta punkt Hundtjärnliden. Övriga bosättningar var Umsjöliden, Sävön och Jon Ors.
– Det är bara två enskilda vägar in i området där vi har våra marker. Det är bra, då behöver inte hundförarna vara rädd att hundarna ska springa ut på trafikerade vägar, berättar Svante Johansson när vi kör in mot jaktområdet efter den dammiga grusvägen.
Han är ordförande i klubben sedan 20-talet år tillbaka.
– På 1950-talet bröts det vägar till de här byarna, tidigare var det enbart häst- och kärrvägar. Nu är det i princip bara fritidshus eller ödegårdar kvar. Det finns endast en fast boende kvar på området, fortsätter Svante Johansson medan vi närmar oss slutet av skogsvägen.
Den slingrar sig ner mot en sjö, men innan sjön ligger det några stugor, ett slakthus och en samlingsstuga med ett fint kök. Här samlas älgjaktlaget inför jakten och under jakterna.
– Vi jagar älg hela andra älgjaktsveckan i september och turas om att laga mat här i stugan, berättar jaktledare Åke Sandström.
– Ja då är stämningen hög och även ljudnivån. Vi har mycket trevligt tillsammans. Jakten förenar och är ett fint intresse att dela med andra, säger Svante Johansson.
”Vi har även ett bra samarbete med jaktgrannarna och jag brukar bjuda grannjaktlagen på ärtsoppa.”
Jaktklubben arrenderar 2.961 hektar mark av Sveaskog och en privat skogsägare.
– Vi är 16 älgjägare och tre jägare som enbart jagar småvilt, totalt är vi 19 medlemmar och vi vill inte vara så många fler än så. Utmaningen nu är generationsväxlingen, att få in yngre. Vi har nu fyra unga jägare i laget och det är bra, säger Svante och Åke.

Åke Sandström är jaktledare i Vindelns jaktklubb. Här visar han var de olika älgpassen ligger och alla pass har sina historier och namn därefter. Foto: Lars-Henrik Andersson
Jaktcampen började byggas för tio år sedan och nu har man förberett och gjutit en grund för ett nytt slakthus med kylrum.
– Vi har även ett bra samarbete med jaktgrannarna och jag brukar bjuda grannjaktlagen på ärtsoppa i samband med älgjaktsstarten, säger Åke Sandström.
Som i många älgjaktlag har passen sina egna historier och har även fått sina namn därefter.
– Vi har inga numrerade pass. Alla pass har istället namn, säger Åke.
Och jaktlaget har gjort en stor, fin överskådlig karta där passen är inritade.
Hur ska ni fira att klubben fyller 90 år?
– Vi har inte funderat så mycket över det, men något slags firande blir det i samband med första älgjaktsveckan. Vi kommer nog äta något gott, säger Svante Johansson.
Senaste jubiléet var när klubben firade 60 år.
”Vår förhoppning är att Sveaskog behåller äganderätten av skogen så att klubben kan leva vidare i framtiden.”
Älgtilldelningen de senaste åren har varit sju vuxna och fri kalvavskjutning.
– I början av 1980-talet sköt vi som mest 18 vuxna älgar och femtio procent kalv, säger Svante Johansson.
Han och övriga gänget gläds över det goda samarbetet med Sveaskog och älgjaktlagen i området.
– Vår förhoppning är att Sveaskog behåller äganderätten av skogen så att klubben kan leva vidare i framtiden, säger Svante Johansson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.