Med ett långt kohuvud och horn som åtminstone delvis kan sägas vara av perukkaraktär väckte älgen jägarnas intresse. Från början såg båda hornen ut som det till höger på bilden. Foto: Jan Henricson

En älg som är varken ko eller tjur

En besynnerlig älg sköts i helgen. Älgen hade horn men var ingen tjur, den hade spenar men var ingen ko.

C-G Liderfelt med många älgar på skottlistan har aldrig tidigare skjutit en tjur som visade sig vara en ko, eller en ko som visade sig vara… Foto: Jan Henricson

C-G Liderfelt hade ingen anledning att tro annat att det var en liten tjur som kom mot honom under lördagens drev. Han satt i ett beprövat älgpass i Rävebergs jaktlag strax öster om Eksjö och i skottet kastade älgen om, innan den lade sig 20 meter bort.

Det var när C-G kom fram till sitt byte som han såg att något inte var som det brukar.

– Hornen var konstiga med en tjock tjärliknande hård massa vid roten. Dessutom hade älgen ett långt kohuvud, och den hade nästan inget hakskägg.

När urtagningen tog vid upptäckte jägarna fler märkliga detaljer. Älgen hade spenar men också en pungpåse. I den fanns det emellertid inga testiklar.

– Inne i bäckenhålan hittade vi ett par små kulor. Möjligtvis var det testiklarna som inte vandrat ner, funderar C-G Liderfelt.

 

Inget vanligt älghorn. Foto: Jan Henricson

En hormonrubbning

Statsveterinär Torsten Mörner slår fast att det rör sig om någon form av hormonrubbning. Jägarna i Räveberg har av allt att döma fällt en oäkta eller en äkta hermafrodit.

– En äkta har både hanliga och honliga könsorgan, där återfinns både penis och livmoder. Av det du beskriver skulle jag tro att det rör sig om en så kallad oäkta hermafrodit, säger Torsten Mörner.

Torsten Mörner berättar att ett foster som är en månad gammalt ännu inte har någon könstillhörighet. Om det ska bli en hona eller hane bestäms senare.

– Ibland, men inte ofta, går det snett. Kortfattat kan man säga att könshormon som testosteron inte produceras i tillräcklig mängd för att fostret ska utvecklas till en tjur, utan det blir istället ett mellanting.

Särskilt vanligt är det inte. Mörner kanske har hört talas om ett–två fall om året under sin tid på SVA.

– Men det är förstås långt ifrån alla. Om jag ska gissa, kanske det rör sig om ett hundratal per år. Och det är ju inte många på hundra tusen älgar.

 

Ätit och mått väl

Trots att älgen verkade vara både ko och tjur var den stor och fin. Slaktvikten var 220 kilo. Foto: Jan Henricson

Trots de speciella egenheterna var älgen stor och köttet var fint. Slaktvikten var 220 kilo. Någon åldersbestämning är ännu inte gjord, men C-G Liderfelt tror att den är runt fyra år gammal.

– Det blir lite svårt att rapportera till skötselområdet. Har vi skjutit en tjur eller en ko, skojar C-G Liderfelt.

Han funderar också på om älgens fina hull kan hänga ihop med att den varken behövt delta i någon brunst, eller gått ner i kondition på grund av att den haft kalvar.

– Så kan det säkert vara. Det är också möjligt att den haft en hög produktion av östrogen, vilket borde bidra till att den blivit stor, kommenterar Torsten Mörner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev