Elever och gamla bjuds på viltkött

När jägarna i Långaryds södra älgskötselområde gick samman för att jaga vildsvin skänktes bytet till Hylte kommun som idag bjuder barn och gamla på köttfärslimpa gjord på vildsvinsfärs. Foto: Jan Henricson

Tack vare jägarna i Långaryds södra älgskötselområden får förskolebarn, elever och äldreboende i Hylte kommun i dag njuta av köttfärslimpa tillagad av vildsvinsfärs.

180 kilo vildsvinsfärs och 30 kilo älgfärs har levererats till Örnaskolans storkök för tillagning och distribution ut till förskolor, grundskolor, äldreboenden och till äldre som får sin middag levererad genom kommunens försorg.
– Det känns jätteroligt att vi på det här sättet kan ge så många möjlighet att uppleva hur gott viltkött smakar, och hur närproducerat och klimatsmart det är, säger Alf Andersson som är lärare på Vildmarksgymnasiet i Unnaryd och jägare i älgskötselområdet som levererat köttet.

Älg som alternativ
Vildsvinen kommer från en gemensamhetsjakt i älgskötselområdet. Viltet kördes till Vildmarksgymnasiets EU-godkända vilthanteringsanläggning där elever tog hand om förädlingen. 180 kilo vildsvinsfärs levererades sedan till storköket.
Dessutom skänkte skolan 30 kilo älgkalvfärs att använda till köttfärslimpa för de som inte äter svin.
Sammanlagt rör det sig om över 1 500 portioner, gissar Alf Andersson.
– Det kommer ut för lite viltkött till allmänheten. Visst, det har blivit vanligare med kött i butikerna, men det mesta stannar i jägarnas frysar, eller ges bort till släkt, grannar och goda vänner. På det här sättet ger vi upplevelsen av viltkött en vidare spridning, säger Alf Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev