Ektörne är ett nytt kostnadsfritt verktyg för att beräkna förvaltning och avskjutning av kronvilt. Foto: Kenneth Johansson

Ektörne underlättar kronviltsförvaltningen

Nu lanseras Ektörne, en ny beräkningsmodell för kronviltsförvaltning. Den liknar älgförvaltningens Älgfrode, och kan användas kostnadsfritt av markägare, jägare och myndigheter.

Svenska Jägareförbundet har tillsammans med Skogsbrukets Viltgrupp finansierat utvecklingen av Ektörne. Beräkningsverktygen kan laddas ner från Svensk Naturförvaltning hemsida, och verktyget förväntas ge stöd och hjälp för att planera förvaltning och avskjutning av kronvilt för enskilda markägare, kronskötselområden och även på myndighetsnivå.

 

Liknar Älgfrode

Den som är van vid Älgfrode kommer att upptäcka att Ektörne inte beräknar djur per 1.000 hektar. Istället finns ett värde för hela den beräknade marken, och det beror främst på att djuren oftast är ojämnt fördelade där stora delar av ett skötselområde helt kan sakna kronvilt.

Den andra stora skillnaden är att hjortarna delas in i två kategorier, spetshjort och större än spetshjort.

 

Förvaltar kapitalet

– Kronhjorten har en sen mognad och förvaltningen behöver se till att det finns en tillväxt av unga hjortar in i vuxenstammen. Man kan lätt nyttja detta i förvaltningen genom olika förvaltningsstrategier. Till exempel genom att spara spetshjortar och inrikta avskjutningen till hjortar med sämre anlag, vilket blir lättare att se vid 2-3 års ålder, säger Jesper Einarsson, Svenska Jägareförbundet, som tillsammans med Johan Truvé på Svensk Naturförvaltning har utvecklat Ektörne.

Som indata används avskjutningsstatistik eller Kronobs. För nya kronskötselområden utan tillförlitliga data kan det vara bättre att gå på schablonvärden, som enligt svensk Naturförvaltning många gånger är bättre än dåliga indata.

Länk för att ladda ner Ektörne hittar du här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev