I Nacka tingsrätt inleddes idag rättegången mot två män som bränt ner en minkfarm i Blekinge. Attentatet har ideologiska motiv. Foto: Mostphotos

Ekofascism i fokus i mordbrandsrättegång

Premium

Två vilsna, sökande unga män som kommit snett i sitt ideologiska trevande, eller två starkt motiverade ekofascister som vill förändra världen med våld?
Den frågan ska Nacka tingsrätt bland annat ta ställning till i rättegången som på fredagen inleddes mot två män som brände ner en minkfarm utanför Sölvesborg 2019.

Till att börja med hade polisen ingen klar bild av vad som orsakat branden, men så började utländsk polis höra av sig eftersom man upptäckt att de unga männen lagt ut bilder från branden på högerextrema sidor där de också skröt om sina ”bedrifter”.

När det visade sig att det fanns extrema politiska krafter bakom dådet tog den Säkerhetspolisen över utredningen och i dag hölls den första rättegångsdagen.

 

”Ett unikt åtal”

– Det är ett unikt åtal då det har starka kopplingar till extrema ideologier där samhällsomstörtande verksamhet är en del av metoderna.

Det säger kammaråklagare Henrik Olin som väckt åtal mot de två männen som är födda 2001 och 2002. De åtalas för mordbrand och åklagaren kommer att yrka på fängelsestraff.

 

Extremism till höger och vänster

För svenska jägare, djurägare och bönder som trakasserats av aktivister har attackerna vanligtvis kommit från ”vänster”, men nu tycks det alltså som om även nazistinfluerade aktivister börjat agera.

Kammaråklagare Henrik Olin. Foto: Leif Andersson

– Inom nazismen har det alltid förekommit naturromantiska föreställningar om djur och natur och det ser vi också här, säger kammaråklagare Henrik Olin.

Båda männen har erkänt att de tände eld på minkfarmen.

 

Skadegörelse eller nazistisk kamp?

Deras plan var egentligen att släppa ut minkarna, men då företaget strax innan det aktuella tillfället gått i konkurs fanns det varken människor eller djur på plats – och då tände männen på i stället.

Frågan är nu hur tingsrätten ska se på deras nazistkopplingar.

Var det ett ”pojkstreck” i form av skadegörelse, vilket försvaret menar, eller handlade det mordbrand som ett led i den nazistiska kampen, vilket åklagaren hävdar?

Rättegången i Nacka tingsrätt avslutas på tisdag.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev