Inälvor och brun sörja var vad som återstod av den förmodade, olagliga, björnåteln vid en bäck. Foto: Länsstyrelsen

Dumpning av slaktavfall ouppklarad

Ett år efter att tonvis med slaktavfall dumpats vid misstänkta åtlar och björnjakten därför stoppats av flera viltvårdsområden i Gävleborg, har fortfarande inga förhör hållits med någon misstänkt gärningsman.

En person som förekommer i utredningen är registrerad hos Jordbruksverket som driftansvarig för utfodring av vilda djur med ”obearbetade animaliska biprodukter av kategori 3-material”.

Exempel på animaliska biprodukter är döda djur och biprodukter från slaktade djur, enligt information på Jordbruksverkets hemsida.

 

Ska destrueras

Inga prover togs på det som återstod av slaktavfallet. Foto: Länsstyrelsen

– Men till exempel självdöda djur ska skickas till destruktion, säger Ulrika Lundmark på miljökontoret i Ljusdals kommun.

Det var många ton slaktavfall som dumpats på flera ställen, bland annat i en ravin och i en bäck i närheten. Någon anmälan till länsstyrelsen av björnåtel var inte gjord.

– Det togs inga prover, det var så pass nerbrutet material, mest en brun sörja, fortsätter Ulrika Lundmark.

Miljökontoret konstaterade att slaktresterna måste ha legat ett bra tag och det gick knappt att urskilja vilka slags djur det kunde röra sig om. Enligt SVA är prover då inte meningsfulla att ta, förklarar Ulrika Lundmark.

– Det som låg i ravinen fick ligga kvar. Det som låg i bäcken togs omhand. Det var mest inälvor, som tarmpaket, säger hon.

 

Gjorde anmälan

Miljökontoret gjorde också en polisanmälan om miljöbrott.

Hos polisen menar man att det kan handla om svartslaktade djur som kanske medicinerats med antibiotika och därför inte kunnat slaktas lagligt. Det betyder att det fanns risk att vilda djur, som björnar, fick i sig antibiotika och även risk för spridning ut i Ljusnan.

– Någon måste ju kunna svara på Jordbruksverket om vad man har gett tillstånd till, säger kommissarie Lars Fredin.

På Jordbruksverket säger Monika Johansson på enheten för CITES, foder och djurprodukter att något tillstånd inte krävs:

– Man behöver bara registrera sig.

Men registreringshandlingen är mycket allmänt hållen. Dock står det bland annat att det bara får användas slaktprodukter från friska djur vid godkända slakterier.

 

Före semestern körde Lars Fredin runt till de tidigare dumpningsplatserna och kunde då konstatera att någon ny dumpning inte förekom, i alla fall inte där.

Ulrika Lundmark på miljökontoret i Ljusdal tror att det hade en avskräckande effekt att björnjakten stoppades förra året.

I ett gemensamt upprop tidigare i sommar skrev länsstyrelsen, Polisregion mitt, storskogsägarna i länet samt Jägareförbundet Gävleborg bland annat följande:

• Åtlar som inte är godkända genom tillstånd från länsstyrelsen och som bedöms syfta till illegal björnjakt kommer att polisanmälas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev