Stjärnskogens Decibell blev biten i magen av vad länsstyrelsens naturbevakare tror var ett lodjur. Ägaren David Brändström utesluter dock inte varg. Drevertiken har enligt David återhämtat sig bra. Foto: Privat

Drever attackerades av lodjur enligt länsstyrelsen – ägaren misstänker dock varg

Premium

Drevertiken Stjärnskogens Decibell blev attackerad och svårt biten av ett rovdjur under en jakt i fredags eftermiddag. Länsstyrelsens naturbevakare tror att det rör sig om ett lodjursangrepp. Men ägaren David Brändström, Åmsele, utesluter inte varg.

David Brändström släppte sin drevertik i ett område nära Vindeln i Västerbotten.

– Hon började väcka och driva men sedan blev det tyst och därefter sprang hon raka spåret till en skogsväg där jag mötte upp henne. När jag skulle lyfta upp henne blev jag blodig om händerna och insåg att hon var skadad, berättar David Brändström.

 

Blev opererad

Han körde sin drevertik till veterinär där hon senare opererades för sina skador.

– Veterinären konstaterade att hon blivit biten av ett rovdjur.

David Brändström berättar att i början av september, i samband med starten på älgjakten, såg en annan jägare en varg bara en halv kilometer från platsen där Decibell blev attackerad.

I området har det rört sig en stor varghane under sommaren.

 

Vargattack på får

I slutet av juli dödades nio får vid en vargattack i Vindelns kommun. Vargen sågs även ströva omkring inne i Tvärålund, där den filmades. Salivprov för att kunna göra en dna-analys togs i samband med attacken på fåren. Det visade att det rörde sig om en varg från ett revir i Gävleborg, en så kallad F2-varg, andra generationens avkomma från en invandrad finsk/rysk varg.

Den 10 september observerades en varg i Stor-Holmträsk, några mil från där drevern blev attackerad.

Jonas Gustafsson. Foto: Privat.

– Där kunde vi säkra spillning och dna-analysen konstaterade att det rörde sig om samma varghanne som angrep fåren i somras. Vi har även fått in andra synobservationer under sommaren och hösten, säger rovdjurshandläggaren Jonas Gustafsson.

 

Svårt att avgöra

Vad gäller rovdjursangreppet på drevern Decibell är dock Jonas Gustafsson mycket tveksam till att det rör sig om varg.

– Som vanligt när det saknas spårsnö är det svårt att avgöra vad det kan handla om för djur. Men det fanns spår på platsen och den bedömning vi gör är att det handlar om ett lodjur. Det är en tydlig asymmetri i spåravtrycket från tåtrampdynorna vilket indikerar lodjur. Spåren på vägen i kombination med betten på hunden tyder på att det troligtvis är ett lodjur som attackerat drevern, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev