Dramatisk ökning av TBE i år – en covideffekt
Kurvan över antalet rapporterade fall av den fästingburna sjukdomen TBE har vänt brant uppåt i år, efter en rejäl minskning 2020.
TBE har successivt spridit sig västerut i Sverige. 2021 rapporteras fall från alla län utom Norrbotten och Västerbotten. Från Västernorrland och Gotland endast ett fall vardera och från Jämtland och Gävleborg två.
Flest fall rapporteras från Stockholms län (116), följt av Västra Götalands län (102). Därefter följer Uppsala län (63) och Södermanlands län (39). I Västmanland och Östergötland och Örebro län har vardera 27 fall rapporterats in under året. I Värmland och Skåne 19 vardera.
Västerut
Enligt Folkhälsomyndigheten rapporteras normalt 200–300 fall av TBE i Sverige. Smittan förekommer främst i södra och mellersta Sverige. Den är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men smittan sprider sig västerut och blir allt vanligare på flera håll i södra Sverige.
Ser Folkhälsomyndigheten något samband med covid-19, med allt fler människor ute i naturen?
– Ja, en av faktorerna till årets ökning av TBE-fall är att fler människor har varit ute i naturen. En annan viktig faktor är att det var en stor smågnagarpopulation 2020, säger Kristina Busch på myndigheten i ett mejlsvar till Svensk Jakt.
Andra länder
Sjukdomen finns även på flera platser i övriga Östersjöländer, inte minst på Åland, samt i östra och centrala Europa.
TBE, fästingburen hjärninflammation, är en sjukdom som kan spridas från framför allt vilda smågnagare till människor via bett av fästingen. Den smittar inte mellan människor.
Hög feber
Många smittade får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar, enligt Folkhälsomyndighetens hemsida.
De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär.
Vaccination
Vaccin mot TBE ger ett gott skydd mot sjukdomen. Vaccination rekommenderas till boende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.
Sjukdomen blev anmälningspliktig 2004. De flesta fallen av TBE rapporteras under sommar och höst, de allra flesta i augusti.
Rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccination till alla jägare i södra Sverige?
– Vi har ingen specifik rekommendation för just jägare, utan rekommenderar alla som vistas i naturen i riskområden att vaccinera sig, säger Kristina Busch.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.