Hans Wallberg och Oryx med det fällda lodjuret. Foto: Privat

Dramatik när lodjur fälldes på premiärdagen

Premium

Lodjursjägarna i Ångetrakten gjorde det igen. I de branta bergen utanför Borgsjö hittade de lodjur på jaktens premiärdag.

Trots miserabla snöförhållanden med gammal djupsnö och hård blåst hittade jägarna ett slaget rådjur. Rådjuret var dödat för någon dag sedan och där var lodjursspår. En av jägarna, Emil Toivonen, gjorde ett starkt jobb och lyckades på snöskor spåra upp ett lodjur.

När han såg att lodjuret var på fötter släppte hundföraren på spetshunden Oryx. Hunden skällde några skall och drog i väg efter lodjuret.

Terrängen är brant i området och mycket riktigt tog lodjuret sig till en brant med hunden efter.

Kritik mot lojakt i mars: ”Varför så krångligt som möjligt?”

Här hoppade lodjuret ut ifrån en cirka 20 meter hög brant och landade mjukt i den djupa snön.

Oryx tvekade inte. Han hoppade utför branten efter lodjuret, men tydligen slog han i käken och tappade andan vilket gjorde att det tog en stund innan han gav till något skall igen.

 

Öm i käken

Oryx.

– När Oryx skällde så såg jag lodjuret i kraftledningen där jag stod högt uppe på berget. På 50 meters håll fick jag ett bra läge och sköt. Lodjuret tecknade ordentligt och gick bara ett par meter innan det dog, berättar Hans Wallberg.

Dagen efter jakten berättar Mickael Ahnström, som äger Oryx, att hunden är lite öm i käken men om det finns lodjur kvar på tilldelningen till helgen ska Oryx få pröva igen.

I område tre i Västernorrland är tilldelningen totalt två lodjur. I skrivande stund återstår ett lodjur på tilldelningen.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev