Drabbad jägare förlorade sin andra hund till varg

En varg dödade på söndagsmorgonen en tax under rådjursdrev nära bebyggelsen i Västra Skymnäs i Värmland. Det är den andra hunden som ägaren får tagen av varg.

För fem år sedan miste hundägaren, som vill vara anonym, en duktig gråhundstik i en vargattack vid Skräppvålen. Han har fortsatt jaga, men oron finns där vid varje jakttillfälle.

På söndagsmorgonen var det dags igen. Hans unga och mycket lovande tax hade ett fint upptag på rådjur nära bebyggelsen i Västra Skymnäs.
Efter fem minuter hörde han hur hundens skall ändrades.

– Skallet blev gällare, och jag förstod direkt vad som hänt, säger hundägaren.

Han var 600 meter från sin hund och började springa. På väg mot hunden mötte han drevdjuren.

– ­Då visste jag att det var klart, och att hunden var död.

 

Rakt på drevet

Det ligger lite lätt spårsnö i marken, och spåren efter hund och varg visar att vargen gått rakt in och tagit hunden. Vargen har gått på skallet. Efter attacken bar vargen med sig taxen 1,5 kilometer. Där hittades hunden död.

– Det är så otroligt tragiskt, jag vet inte vad jag ska säga till barnen och jag vet inte om jag kan fortsätta jaga efter det här. Jag har tröttnat.

Vargattacken skedde nära bostadshusen på marker i Skymnäsbygdens vvo. Där har jägarna jagat älg hela hösten utan några indikationer på varg. Jägarna i området har beskrivit det som lugnt.

– Jag spårade av marken i morse, men måste ha missat inspåret.

”Här kan vi aldrig vara säkra”

Jägaren har drabbats hårt med två förlorade hundar på fem år.

– Det sägs att det går en vargattack på var femtusende hundsläpp, men det stämmer inte i våra bygder. Här kan vi aldrig var säkra på att få med oss hunden levande hem, säger han.

Länsstyrelsens besiktningsman har undersökt taxen och det råder inga som helst tvivel på att det är varg som dödade hunden. Platsen undersöktes under söndagen för att försöka hitta dna från vargen.

Närmaste vargrevir är Gårdsjöreviret.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev