Där dovviltet utfodras gör viltvårdaren bäst i att ta bort all plast och nät från ensilagebalen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Dovvilt far illa av plast från ensilagebalar

I magarna från närmare hälften av de dovvilt jägaren Niclas Malm fällt på sin mark, har det funnits plast från ensilagebalar. Och det är som syns på bilderna här nedan inga små mängder det rör sig om.

Plasten fanns i vommen på en dovhjort, och man behöver inte vara expert för att förstå att det här inte kan vara nyttigt för djuret. Diskborsten är med för jämförelsens skull! Foto: Privat

Niclas Malm, som jagar utanför Ljungsbro i Östergötland, upptäckte fenomenet mest av en slump. Han lägger räntorna från urtagna djur på en gödselstack som inte täckts över av nytt material. När fåglar och andra djur gjort sitt såg han plasten i vominnehållet som fanns kvar.

– Det handlar om mycket ensilagebalplast i varje dovhjort. Plasten är som flätad och ligger i stora klumpar. De flesta jägare märker inte sådant här eftersom djuren passas i skogen och då syns ju inte vominnehållet. Jag skulle tro att det inte är så ovanligt, säger Niclas Malm.

 

Ett djurskyddsproblem

Jonas Malmsten.

Veterinären och viltforskaren Jonas Malmsten är väl bekant med fenomenet. Han bekräftar att Niclas Malm har rätt i sina funderingar – plast i dovhjortmagar är inte alls ovanligt.

– Jag vill kalla det ett djurskyddsproblem bland det vilda. Det finns till och med ett antal fall där dovhjortar dött på grund av att de fått i sig ensilagebalplast, säger Jonas Malmsten.

 

Kan täppa till

Plasten kan täppa till gången från vommen till löpmagen, eller därifrån ut i tarmen. Den kan också ligga som en klump i nätmage eller bladmage och blockera deras funktioner.

– Jag har själv får och kan förstå att djurägare bara öppnar lite av plasten på balen eller låter den ligga kvar som skydd mot marken, för att minska risken för att fodret ruttnar och möglar, men det är förstås bra att göra vad man kan för att plasten inte ska gå att dra av, säger Jonas Malmsten.

Av de dovvilt som Niclas Malm har skjutit har nästan hälften innehållit plast från ensilagebalar. Plasten i dovhjortarnas vommar är tvinnad efter att ha passerat bladmage och nätmage. Foto: Privat

Dov och ko lika

Viltvårdaren som ställer ut ensilagebalar till dovviltet gör bäst i att ta bort all plast om han eller hon är rädd om sina hjortar. I det fallet kan det vara bättre att portionera ut ensilagen, eller att använda en foderhäck.

– En sådan är ganska dyr, men det går ju att bygga en själv, med hyvlat virke, säger Jonas Malmsten.

Bland hjortviltet är det bara dov som får i sig plast på det här viset.

– Jag kan ha hört talas om något annat vilt med sådan plast i magen, men det går nog att säga att det är enbart dovhjort som äter plast. De är i alla fall helt klart överrepresenterade. Exempelvis är rådjuret mer av en finsmakare som är noga med vad den får i sig. Dovhjorten har något gemensamt med en mjölkko i det fallet, den betar på och är inte så noga med vad som följer med.

 

Bra information

Jonas Malmsten bedömer att hjortarna får i sig plasten av misstag. Visserligen kan insidan av plasten både lukta och smaka av ensilage, men han är ganska övertygad om att den bara följer med ensilaget ner i hjortmagarna.

Niclas Malm tycker det är bra att information om risken för att dovvilt får i sig balplast sprids bland jägarna.

– Jag har tagit upp det i mitt älgskötselområde. Där var det inte många som gjort samma observationer som jag, säger han.

Vid den här tiden på året finns naturligt foder i överflöd, men vi kan ändå konstatera att dovvilt och ensilagebalplast är en sällsynt dålig kombination. Foto: Johnny Olsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev