Skarvar.

Skarvar. Foto: Johnny Olsson

Domstol: Rätt att besluta om skyddsjakt på skarv

Förvaltningsrätten avslår Stockholms ornitologiska förenings överklagan av skyddsjakt på skarv. Därmed var det rätt av länsstyrelsen att besluta om skyddsjakt på 241 skarvar i Österåkers kommun.

Det var i slutet av mars som länsstyrelsen i Stockholms län beslutade om skyddsjakt på skarv i Österåkers kommun. Skyddsjakten fick pågå till och med den 2 maj plus att det även beviljades en andra skyddsjaktperiod mellan 23 juli – 6 augusti för en av de sökande.

Skälen för skyddsjakten är att det finns en risk för att skarvarna etablerar nya kolonier i området samt att de tar bomaterial till sina nuvarande kolonier. Detta innebär enligt ansökan att det finns en risk för allvarlig skada på skog och skogsbruk samt på egendom. Skarvarna har även en betydande påverkan på fisket i området då fiskevattnen i direkt anslutning till skarvkolonin är relativt begränsade i relation till antalet skarvar.

 

Överklagade skyddsjakten

Stockholms ornitologiska förening var emot skyddsjakten och överklagade därför till Förvaltningsrätten i Stockholm. Ornitologerna menar att det inte finns någon skadebild förknippad med skarvarna i det aktuella fallet. De menar även att den beviljade skyddsjakten ger upphov till djurplågeri då ett stort antal skarvungar kommer att dö när de vuxna fåglarna skjuts under häckningstiden.

Till sist anser ornitologerna även att det finns en risk för att exempelvis havsörnen påverkas av skyddsjakten genom att de får i sig blyhagel från skjutna skarvar som inte har omhändertagits.

 

Avslår överklagan

Men förvaltningsrätten finner inte skäl att frångå länsstyrelsens bedömning. Det finns enligt domstolen ingen annan lämplig lösning och förvaltningsrätten menar vidare att skyddsjakten inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för skarv. Därmed avslår förvaltningsrätten Stockholms ornitologiska förenings överklagan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev