Knölsvan. Arkivfoto: Kenneth Johansson

Domstol: Fel att skyddsjaga stadsnära knölsvan

Det var fel av länsstyrelsen i Skåne att besluta om skyddsjakt på en knölsvan i Malmö kanal. Det skriver Förvaltningsrätten i Malmö i ett pressmeddelande.

Det var den 3 april förra året som Länsstyrelsen i Skåne län beslutade att tillåta skyddsjakt på en knölsvanshane som häckade i Malmö kanal. Svanen hade boplats i kanalen, tillsammans med en hona, och hade vid flera tillfällen uppträtt aggressivt mot förbipasserande kanotister. Det var Malmö stad som ansökte om skyddsjakt och svanen sköts kort efter skyddsjaktbeslutet.

 

Överklagades

Länsstyrelsens beslut överklagades av ett stort antal privatpersoner och föreningar.

– I dagens dom konstaterar förvaltningsrätten att den bestämmelse i jaktförordningen som tillåter skyddsjakt ska tillämpas mycket restriktivt och att skyddsjakt kan tillåtas endast om mycket starka allmänna intressen är i fråga. Domstolen anser att annat inte har framkommit än att svanen uppvisade ett naturligt beteende i sitt försvar av boplatsen, säger Henrik Hedberg, rådman på förvaltningsrätten i Malmö, i ett pressmeddelande från domstolen.

 

Ingen grund

Utöver vad Malmö stad angett i sin ansökan visar utredningen inte att kanotister eller allmänheten i övrigt i någon större utsträckning var förhindrade att nyttja kanalen eller att det fanns risk för olyckor. Det finns inte heller några uppgifter om att några mer allvarliga incidenter hade inträffat på grund av svanens beteende. Förvaltningsrätten anser mot den bakgrunden att förutsättningarna för skyddsjakt inte var uppfyllda och att länsstyrelsen därför inte hade grund för sitt beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev